Ondernemers van een saai 2020 naar een boeiend 2021

Algemeen
Rob Niele, voorzitter Ondernemend Alkmaar
Rob Niele, voorzitter Ondernemend Alkmaar (Foto: )

Saai wil niet zeggen onbewogen. Saai staat voor het thuiswerken, het missen van klantafspraken, het missen van netwerkevents en het missen van elkaar. Saai wil ook zeker niet zeggen rustig. Ondernemers in de getroffen branches hebben heel hard moeten werken aan alternatieven om de eigen onderneming en het personeel te behouden voor een betere toekomst. Ondernemers in de nog niet getroffen branches hebben door moeten werken, maar vaak onder totaal gewijzigde omstandigheden en dikwijls met onvoldoende personeel. Ondernemend Alkmaar is trots op de Alkmaarse ondernemers. Zij hebben in hele groten getale veerkracht en creativiteit getoond en zullen 2021 halen. Klasse!

De saamhorigheid is toegenomen, maar er is een verschil merkbaar tussen de eerste en de tweede golf. Tijdens en na de eerste golf waren nog vele ondernemers gesloten. Het koste moeite om te achterhalen hoe het werkelijk gaat. Zij wisten het zelf niet. Hoe lang gaat dit duren zal de zomer betere tijden brengen. Gelukkig werd het zomer en volgde er enig herstel. Gemeenten die vergunningen verruimde, het mooie weer en consumenten met ruimhartige bestedingen in de regio hebben aan het herstel bijgedragen. Vervolgens werden wij getroffen door de tweede golf met wederom de onwetendheid over de tijdsduur, maar wel met de zekerheid dat de donkere maanden volgen. Nu zijn ondernemers meer open en spreken hun zorg uit.

Waar zit de grootste zorg? Enerzijds in een teruglopend aantal orders en anderzijds in de liquiditeit. Wij moeten zorgen voor het weer op gang helpen van het aantal orders. Een groot aantal consumenten is getroffen, maar ook een heel groot deel niet. Het spaartegoed is met circa 10 miljard euro gestegen oftewel, tweekeer zoveel als een paar jaar terug. Dat geld moet weer gaan rollen. Gelijktijdig verwachten we dat overheden investeringen naar voren halen en investeren in de toekomst op een wijze die weer vele nieuwe orderstromen op gang zal brengen. De liquiditeitsproblemen worden vanzelf kleiner.

Blijf denken aan de regio, de eigen gemeente en de eigen ondernemers...

Stimuleringsfonds 
Gemeente Alkmaar heeft een stimuleringsfonds ingericht van anderhalf miljoen euro met als doel de economie op gang te helpen. Elke organisatie kan een beroep doen op dat fonds. Er is echter een aantal criteria waaraan moet worden voldaan. De bijdrage uit het fonds kan niet het gehele initiatief honoreren, maar een deel van de te maken kosten. De initiatiefnemer zal dus zelf ook voor een deel van de inkomsten moeten zorgen. Een andere voorwaarde is dat het van grote toegevoegde waarde is als men een initiatief in samenwerking met anderen voorbereidt en indient. Vervolgens moet men aantonen dat het de economie in Alkmaar ten goede komt. Er zijn inmiddels vele initiatieven ter beoordeling ingediend, maar aanvragen vanuit de bedrijvenverenigingen blijven nog uit. Bij dezen een oproep aan de bedrijvenverenigingen om bij voorkeur middels samenwerking met initiatieven te komen om in te dienen. (Zie site gemeente Alkmaar)

Samenwerking
De onderlinge samenwerking tussen Ondernemend Alkmaar, Alkmaar Marketing en gemeente Alkmaar neemt toe. Dan heb ik het ook over de samenwerking met de leden van Ondernemend Alkmaar waaronder Alkmaars Bolwerk. Wij naderen het jaar 2021 oftewel, het jaar vóór de gemeenteraadsverkiezingen. Het jaar waarin de punten uit het 7-puntenplan hun beslag moeten krijgen en wij liggen op koers. Een heel belangrijke stap is gezet richting vergroening van de binnenstad en er worden stappen gezet richting haalbaarheid van het ondernemersfonds. 2021 wordt dus behoorlijk cruciaal en Ondernemend Alkmaar moet er klaar voor zijn. Wij gaan de organisatie professionaliseren met als doel continu en professioneel beschikbaar te zijn voor de ondernemers. Wij gaan onze digitale middelen updaten, maar zien dat niet als de oplossing. Wij gaan werken met bedrijventerreinenmanagers die, vergelijkbaar met de centrummanager, werkelijk tussen de ondernemers en het bestuur gaan staan. Door communicatie onder vier ogen zal de uitwisseling van informatie sterk verbeteren. Hierover later meer informatie.

Belangenbehartiging
In 2021 richten wij ons op de bereikbaarheid van Alkmaar en omgeving. Wij verwachten door onze inbreng te komen tot publiek-private beleidsdocumenten die de komende jaren richting geven. Zodra de kaders voor mobiliteit vastliggen, kunnen wij meedenken over de gefaseerde groei van de woningaantallen met als direct gevolg de bewonersaantallen.

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen