Groene-blauwe hart van Dijk & Waard biedt volop mogelijkheden Nieuwe gemeente krijgt dijk van een centrumgebied

Algemeen
Het iconische Oosterdel-gebied ligt midden in het hart van de nieuwe gemeente Dijk & Waard
Het iconische Oosterdel-gebied ligt midden in het hart van de nieuwe gemeente Dijk & Waard (Foto: )

Gemeenten Langedijk en Heerhugowaard fuseren per 1 januari 2022 tot de gemeente Dijk en Waard. Door de samensmelting krijgt de nieuwe gemeente een ‘dijk’ van een centrumgebied, waarin onder meer het historische Oosterdel, Museum BroekerVeiling, havens, het Stationsgebied Heerhugowaard en het Stadshart gelegen zijn. Langedijk en Heerhugowaard werken al langer aan verschillende plannen om de kansen van dit toekomstige hart van de gemeente in kaart te brengen.

Voor de gemeentelijk fusie is vastgelegd dat de historische waarden van beide gemeenten dragers zijn voor de verdere vormgeving van de nieuwe gemeente. Veel van die gezamenlijke historische waarden bevinden zich in de driehoek tussen Stationsgebied Heerhugowaard, Haven Broek op Langedijk en Museum BroekerVeiling, met het historische Oosterdel als middelpunt.

Kwalitatieve impuls
Gemeenten Langedijk en Heerhugowaard willen de driehoek, ook wel de Kanaalzone Dijk en Waard, een kwalitatieve impuls geven. De Kanaalzone is een groen- en watergebied dat bijdraagt aan een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving en dat vanuit beide kernen omarmd wordt. ,,Het kanaal vormde voorheen de grens tussen de beide gemeenten. In de nieuwe gemeente is het kanaal juist de verbinding en vormt de Kanaalzone het nieuwe hart, waar wonen, werken, reizen en recreëren samenkomen,” legt Marianne Zeedijk, senior projectleider Ruimte bij de werkorganisatie Langedijk & Heerhugowaard uit. ,,De Kanaalzone Dijk en Waard moet het kloppend hart van de nieuwe gemeente zijn, een gebied dat veel diversiteit en economische activiteit biedt, aantrekkelijk voor inwoners, bezoekers en ondernemers. Het gaat er nu om hoe we dit zo goed mogelijk gaan vormgeven.”

De nieuwe gemeente werkt aan de gezamenlijke identiteit. Naast veel overeenkomsten zijn er ook verschillen. Kijk naar het nieuwe hart van Dijk&Waard; dit behelst het iconische landelijke Oosterdel-gebied, de Westdijk en havens, maar ook een verstedelijkte omgeving als het Stationsgebied en Stadshart Heerhugowaard. Marianne Zeedijk: ,,Langedijk en Heerhugowaard zijn beide ‘groenblauwe’ gemeenten waar water en natuur een belangrijke rol spelen. Het zijn twee West-Friese gemeenten die veel te bieden hebben, maar die zich misschien te bescheiden opstellen naar buiten toe. We mogen trots zijn op de diversiteit van ons gebied en dit ook meer uitstralen.”

Toekomstbestendig
Op meerdere vlakken wordt gewerkt aan de toekomst van het nieuwe hart van de gemeente. Annemiek Adams, omgevingsmanager gemeente Heerhugowaard: ,,Dit gebeurt onder meer met de gebiedsvisie Grenzeloos Dijk en Waard. Deze overkoepelende visie moet zorgen voor meer synergie tussen de verschillende deelprojecten binnen de Kanaalzone.”

Daarbij gaat het onder meer over de ontwikkeling van het Stationsgebied, het Stadshart Heerhugowaard, de Westdijk en havens en haalbaarheidsonderzoeken Waterschakel HAL. Ook wordt gewerkt aan een toekomstvisie voor Museum BroekerVeiling, een reddingsplan voor behoud van het Oosterdel en de revitalisering van het Havengebied van Broek op Langedijk.

Annemiek Adams: ,,Voor al deze deelgebieden stellen we nu toekomstvisies en masterplannen op die er voor moeten zorgen dat in dit centrale gebied van de nieuwe gemeente perspectief wordt geboden aan zowel landschappelijke als economische ontwikkeling, zonder de kernwaarden te verloochenen. Ook werken we aan een mooi, toekomstbestendig plan voor het gehele centrumgebied. Met aantrekkelijke verbindingen tussen de deelgebieden, wordt het nog aantrekkelijker wonen, werken en recreëren is in het hart van Dijk&Waard.”

Verbinding
Niet alleen verbindingen tussen de deelgebieden in het nieuwe centrum van de gemeente zijn belangrijk, verbinding met de regio is dat ook, te voet, op de fiets, met ov en met de boot. Op hoger niveau is dat de Zaancorridor. Dit is de spoorlijn tussen Amsterdam en Heerhugowaard met daarop 13 OV-knooppunten. Door de goede bereikbaarheid vanuit Amsterdam liggen langs deze corridor volop kansen voor woningzoekenden, bedrijven en voorzieningen. De omgeving van het stationsgebied maakt hier dus onderdeel vanuit.

Ook de doorvaarbaarheid van het gebied is van groot belang. Langedijk doet onderzoek om de vaarverbinding tussen Kanaal Alkmaar-Kolhorn en het binnenwater van Langedijk te verbeteren.
Het verbeteren van de vaarverbinding is onderdeel van de visie Waterschakels HAL die de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord hebben opgesteld. ,,Een betere verbinding tussen buiten- en binnenwateren zorgt voor verdere ontsluiting van het gebied, meer vaarrondjes en biedt kansen voor lokale en regionale initiatieven,” aldus Marianne Zeedijk. ,,Door de toegankelijkheid te verbeteren ontstaan er meer mogelijkheden voor recreatie en toerisme en een langer verblijf in de regio. Denk bijvoorbeeld aan bootverhuur, meer horeca langs vaarroutes of de realisatie van bijvoorbeeld een boetiekhotel. In het Oosterdel zelf mag er natuurlijk niet zo veel, omdat het kwetsbaar gebied is. Maar aansluitend op het gebied kan er qua ondernemen veel, zowel lokaal als regionaal.”

Deelprojecten
Over de toekomst van het Oosterdel-gebied zelf wordt ook nagedacht. Het is het laatst overgebleven deel van het Rijk der Duizend Eilanden. Diverse ontwikkelingen, waaronder de opmars van de Amerikaanse rivierkreeften, bedreigen het iconische landschap. Daarom wordt er gewerkt aan project ‘Redding cultuurlandschap Oosterdel’.

In de toekomstvisie Museum BroekerVeiling (en haar directe omgeving) wordt onderzocht hoe het groen-blauwe hart, met daarin het museum, duurzaam en toekomstbestendig te maken is. Door de coronacrisis verkeert het museum in zwaar weer en is dit visietraject naar voren gehaald. Inwoners konden onlangs in een online bijeenkomst ook meedenken over de toekomst van het museum. Half november is ook de start aangekondigd van het project Westdijk en havens. Het gaat om het (nu nog) grensgebied tussen Heerhugowaard en Langedijk dat gemarkeerd wordt door het kanaal Alkmaar-Omval-Kolhorn en de Westdijk tussen fietsbrug ‘de Krul’ en de haven van Broek op Langedijk.

Tenslotte: ruimte en kansen voor ondernemers
Het huidige grensgebied heeft potentie een visitekaartje van de nieuwe fusiegemeente te worden. Het water, de Westdijk en de havens zijn straks de recreatieve en cultuurhistorische verbinding tussen het Stationsgebied en het Oosterdel-gebied. Naast een verbinding liggen hier volgens de gemeente ook volop recreatieve kansen voor ondernemers. Gezien de kwalitatieve impulsen die worden gedaan, de centrale ligging in de nieuwe gemeente, vlak bij het station, zou dit plekje met historische culturele waarden recreatieve en toeristische mogelijkheden moeten bieden. Heel de regio zou moeten weten hoe mooi dit gebied is.

Een mooi voorbeeld van verbinding in het toekomstige hart: de pilot met De Broekervaart bood tijdens verschillende evenementen een gratis overtocht van Heerhugowaard naar Broek op Langedijk en terug
Gemeente Langedijk werkt samen met Museum BroekerVeiling aan een toekomstvisie voor het museum
Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen