Afbeelding
Jan Willem Algra. (Foto: aangeleverd)

ESNW:“Verse, warme lucht: zo vanzelfsprekend dat het pas opvalt als het er niet is”

Algemeen

Cv-ketels, warmtepompen, luchtbehandeling en vooral: wat de toekomst ook zal brengen om lucht te verwarmen en om water te koelen. De goed opgeleide vakmensen van Energie Service Noord West staan 24/7 klaar voor haar zakelijke en particuliere klanten. De specialist in het onderhouden van technische installaties en het oplossen van storingen is de onafhankelijke sparringpartner als het gaat om advies op het gebied van energievoorziening.

Een paar koude dagen tijdens de toch al frisse lente van dit jaar zorgden voor een flinke piek in het aantal telefoontjes bij energieservice ESNW aan de James Wattstraat in Alkmaar. “Het is bij ons op dat soort dagen niet: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Wij hebben de capaciteit om iedereen te helpen. Daar zijn we op ingericht. Iedereen krijgt de beste service. Wij worden beoordeeld op het feit of we het op die piekdrukte aankunnen en dat kunnen we”, zegt Jan Willem Algra, Manager Markt en Techniek bij ESNW. Jan Willem is sinds eind vorig jaar verbonden aan Energie Service Noord West. “Toen ik vertelde waar ik ging werken, zei ik vaak: bij de Alkmaarse cv-service en voormalige Gaswacht, je weet wel: met de blauwe servicewagens. Iedereen in de regio kent onze bedrijfswagens, je zag ze al van ver rijden!” De karakteristieke blauwe belettering is inmiddels vervangen door een frisse, eigentijdse huisstijl. In het nieuwe logo is de transitie van gas naar duurzame energie slim vertaald via een kleurverloop van de kleur blauw (gas), via rood (warmte) naar groen (duurzaam). “Deze huisstijl ondersteunt onze nieuwe positionering: van de Gaswacht die al ruim 45 jaar de grootste specialist is in Noord-Holland voor het onderhouden en repareren van verwarmings-, warm water- en ventilatietoestellen voor particulieren en bedrijven naar een gespecialiseerde partner op het gebied van energievoorziening en energietransitie.”

Wij adviseren de zakelijke markt over de transitie naar duurzame energie

Van gas naar duurzaam

De weg naar duurzame energie is een lange, weet Jan Willem. “Als je als ondernemer net een nieuwe installatie hebt laten plaatsen, dan ben je 15 jaar verder voordat je weer toe bent aan een nieuwe installatie. Bovendien is het een uitdaging om voor alle situaties een passend alternatief te vinden. Er zijn tegenwoordig zoveel keuzes en afwegingen te maken. Aan iedere oplossing zitten voor- en nadelen. Bovendien is iedere situatie is anders. Wij zijn een goede gesprekspartner, omdat wij een onafhankelijke partij zijn. ESNW is niet gebonden aan één merk, fabrikant, systeem of bepaalde techniek. We zijn een bedrijf dat alle systemen onderhoudt en controleert, dus we beschikken over een zeer brede vakkennis. Voor ons is de mooie taak weggelegd om als professionele partner de zakelijke markt te adviseren over de transitie naar duurzame energie.” Die overgang begint volgens Jan Willem met het scheppen van de randvoorwaarden. “Voordat een ondernemer over kan stappen naar een duurzame installatie, moet het pand daar klaar voor zijn. Zo moet bijvoorbeeld de isolatie van het dak, de vloer en de wanden in orde zijn.”

Al ruim 45 jaar paraat

In de spreekkamer bij ESNW hangt over de volle breedte van de muur een zwart-wit foto van het voor veel Alkmaarders herkenbare historische pand van de oude gasfabriek. De plek waar begin jaren ’70 een groep installateurs in Noord-Holland een zelfstandige organisatie oprichtte die zich toelegde op service, onderhoud en reparatie onder de naam Gaswacht. “De nieuwe naam ESNW was voor veel mensen even wennen. Maar gas is al lang niet meer onze enige energiebron: daarom is de naam Gaswacht veranderd in Energie Service Noord West. We staan al ruim 45 jaar paraat om bij duizenden bedrijven en particulieren in Noord-Holland service en onderhoud te verzorgen van het warmte- en ventilatiesysteem”, zegt Jan Willem.

Tekst loopt door onder afbeelding


Foto: aangeleverd

Vierkant gecertificeerd

Het onderhoud van installatiesystemen is volgens Jan Willem een punt van aandacht. “De technische installatie is van cruciaal belang in de bedrijfsvoering. Verse, warme lucht vinden we vaak zo vanzelfsprekend dat het pas opvalt als het er niet meer is. Dat merkte je bijvoorbeeld in het afgelopen jaar, waarin veel mensen thuis werkten. Dan blijkt dat de kamer waar je nu ineens de hele dag in doorbrengt, niet comfortabel aanvoelt. Op kantoor geldt hetzelfde: een goed werkende installatie biedt comfort aan klanten en medewerkers.” Volgens Jan Willem wordt opvallend vaak vergeten dat een installatie, ook een nieuwe, jaarlijks onderhoud nodig heeft. “Periodiek onderhoud zorgt ervoor dat een duurzame installatie ook duurzaam blíjft. Na iedere beurt presteert een installatie beter. Je moet blijven optimaliseren om het rendement dat je bij de investering hebt bepaald, ook daadwerkelijk te behalen.”

Doordat wij voor alle merken onderhoud verrichten, staan we in nauw contact met de branche

Alle certificeringen

Het vakmanschap van ESNW wordt bekrachtigd door nagenoeg alle certificeringen die er op het vakgebied te behalen zijn. Of, zoals Jan Willem het mooi omschrijft: “We zijn vierkant gecertificeerd.” Hij vervolgt: “Het installatievak is een vrij beroep. In principe mag iedereen een cv-installatie plaatsen. Maar je moet er niet aan denken wat er gebeurt als buizen voor luchttoevoer en rookgasafvoer niet veilig zijn aangelegd. Laat cv-installatie en onderhoud altijd door een erkende installateur doen.” Gevraagd naar waar ESNW zich als leverancier mee onderscheidt, noemt Jan Willem drie kernwaardes van de organisatie: zekerheid, betrouwbaarheid en continuïteit. “Wij zijn geen bv, maar een commanditaire vennootschap. We zijn opgericht door een aantal installateurs die service en onderhoud in een aparte dochteronderneming hebben ondergebracht. Wij hebben dat doorontwikkeld tot een netwerk van 50 installateurs. Doordat wij voor alle merken onderhoud verrichten, staan we in nauw contact met branche. We hebben geen belang bij één bepaald merk of installateur, waardoor we onafhankelijk en kritisch kunnen adviseren. Heb je een technische installatie en wil je die verduurzamen dan kunnen wij aangeven: dit is de markt en dit zijn de technologische mogelijkheden. Daar zit geen tegenstrijdig belang. Op die manier zijn wij een betrouwbare gesprekspartner voor de zakelijke markt, VvE’s en woningbouwverenigingen.”

Marktleider

Met een professioneel team van 130 mensen is ESNW marktleider in Noord-Holland. “Daarmee zijn we altijd dicht in de buurt”, zegt Jan Willem. “Als er een probleem is, dan staan we bij wijze van spreken om de hoek. Dat kan alleen als je zoals wij veel volume hebt. Die volume is mede te danken aan het feit dat we in de particuliere markt zo goed vertegenwoordigd zijn.”

Tekst loopt door onder afbeelding


Foto: aangeleverd

Vanaf 2023 wordt verwacht dat elk kantoor groter dan 100 m2 verplicht een energielabel C heeft. Is dat iets waar ondernemers zich op dit moment bewust van zijn? Jan Willem: “Ik denk het niet. Vaak richt een ondernemer met een energievraag zich tot zijn huisinstallateur. Maar dan maak je jezelf afhankelijk van het kennisniveau van de installateur. Dat is niet zonder risico’s. Mijn advies zou zijn: als je een goede installateur hebt, blijf hem vooral trouw. Maar zorg ervoor dat je ook een tweede partij inschakelt die gespecialiseerd is in service en onderhoud en die een sparringpartner kan vormen met actuele marktkennis over de nieuwe technologieën. Wetgeving, klimaatdoelen, verduurzaming: bedrijven hebben naast hun corebusiness nog zoveel andere dingen op hun bordje. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken. Bij voorkeur van een specialist. Een ondernemer kan ons te allen tijde uitnodigen voor een vrijblijvend en gratis gesprek. Dan komen we langs, brengen we de situatie in kaart en kijken we wat we kunnen betekenen. We komen graag met ondernemers in contact om gezamenlijk de uitdaging op het gebied van energievoorziening aan te gaan.”

ESNW

James Wattstraat 29

1817 DC Alkmaar

072-5123134

www.esnw.nl

Afbeelding
Afbeelding
Grote schoonmaak Alkmaar tijdens City Cleanup Algemeen 9 sep, 08:16
Afbeelding
Voorlopig geen herinrichting Langestraat Algemeen 8 sep, 09:37
Afbeelding
KaasPop Alkmaar met onder meer Racoon, Son Mieux en Time Bandits Algemeen 7 sep, 09:57
Afbeelding
Hellen van Meene winnaar Victoriefonds Cultuurprijs Visuele Kunsten Cultuur 6 sep, 15:27
Afbeelding
Culinair Plaza kiest voor cashless Algemeen 18 aug, 12:06
Afbeelding
Inschrijving eerste editie Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20 geopend Algemeen 17 aug, 08:34
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 16 aug, 15:49
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 12 aug, 15:12
Afbeelding
Genomineerden Cultuurprijs in Stedelijk Museum Alkmaar Algemeen 11 aug, 10:53
Afbeelding
Alkmaar Culinair Plaza: save the date(s) Algemeen 9 aug, 09:25
Afbeelding
Rembrandts Vaandeldrager in Stedelijk Museum Alkmaar groot succes Algemeen 3 aug, 09:47
Afbeelding
Kaasmarkt in teken van houtbouwproject Koelmalaan Algemeen 27 jul, 10:14
Afbeelding
Nieuwe directeur-bestuurder De Vest en Grote Kerk Alkmaar Algemeen 26 jul, 11:32
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief