Vlnr. Nanda, Daphne en Petra willen anderen inspireren zich in hun dagelijks leven meer met duurzaamheid bezig te houden.
Vlnr. Nanda, Daphne en Petra willen anderen inspireren zich in hun dagelijks leven meer met duurzaamheid bezig te houden. (Foto: Aangeleverd)

Boodschappen doen zonder plastic? Ga mee met een Zero Waste Wandeltour!

Algemeen

REGIO - Ken je dat? Na elke maaltijd verdwijnt er weer een handvol plastic verpakkingen in de prullenbak. En je baalt van nóg een volle PMD-zak. Veel mensen willen graag anders, maar hoe? In de Nationale Week Zonder Afval - van 30 mei tot en met 5 juni - organiseert Zero Waste Nederland wandel- en fietstours op meer dan veertig plaatsen in het hele land, waaronder in Alkmaar. Met de tips & tricks én de favoriete Alkmaarse winkeladresjes van gidsen Daphne Drupsteen, Nanda van den Ham en de Heerhugowaardse Petra van Kleef leer je op 4 of 9 juni in een paar uur tijd je plastic-footprint drastisch te verkleinen.

Daphne, Petra en Nanda vinden het belangrijk om zoveel mogelijk afval te vermijden. Zij hebben daarom hun boodschappenroutine zo aangepast dat ze bijna geen (plastic) afval meer hebben. “Er worden enorm veel verpakkingen weggegooid. Dat zorgt voor vervuiling op onze aarde, in de lucht en water, en uiteindelijk ook in ons lichaam”, verduidelijkt Petra, die tevens Klimaatburgemeester is van Heerhugowaard. Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland en initiatiefnemer van de tours, is het hier mee eens. Elisah: “De meeste spullen die we wegdoen hebben geen nieuwe bestemming. Ze belanden simpelweg op een grote hoop of in de verbrandingsoven. En deze vervuiling krijgt steeds meer invloed op onze kwaliteit van leven. Door het meebrengen van je eigen broodzak, bakje, beker en tasjes begin je thuis door het verkleinen van de afvalberg.”

Eigen bakjes en zakjes zijn geen uitzondering meer

Duurzaam leven neemt toe in populariteit merken Petra, Nanda en Daphne, die zich in hun dagelijks leven actief bezig houden met duurzaamheid. Zo organiseert Nanda met haar SUP-bedrijf El Kombi regelmatig tours op de sup om zwerfvuil uit het water te vissen. Daphne helpt mensen als opruimcoach van firma Opgeruimd met het duurzaam omgaan met hun spullen. En Petra inspireert met haar Groene Helden Academie door middel van blogs en online cursussen anderen om ook duurzaam te gaan leven. “We merken dat er steeds meer mensen voor open staan en hun steentje willen bijdragen. Toch weten ze niet altijd goed waar te beginnen of is er wellicht nog wat angst om als ‘geitenwollensokkentype’ te worden weggezet.” 

Nergens voor nodig vinden ze. “Tijdens de zero waste tour kom je langs veel winkels waar echt niet raar wordt opgekeken van je eigen zakje of bakje. Je brood bij de bakker in zelf meegebrachte broodzak laten stoppen, de cappuccino van je favoriete adresje in je eigen thermosbeker laten schenken of die lekkere curry in je eigen bakje laten scheppen. Steeds meer mensen vinden dit heel gewoon. En dat willen we je heel graag laten zien.”

Aanmelden 

De Zero Waste wandeltours in Alkmaar vinden plaats op zaterdag 4 en donderdag 9 juni. Zaterdag 4 juni kun je kiezen of je zelf op pad gaat (start 09.30 uur) met een uitgestippelde route of meegaat met één van de gidsen (start om 10.00 uur). Donderdag 9 juni start om 10.00 uur de tour met gidsen. Deelname kost € 5,-. Aanmelden is noodzakelijk en kan tot en met 2 juni via zerowastenederland.nl/helpen/zero-waste-wandeltours. Op deze site vind je ook de links naar tours elders in het land. Let wel: vol is vol!

Introductie

Voorafgaand aan de Zero Waste Tour verzorgt Petra een introductie in Zero Waste. Dat doet zij tijdens een lezing, dinsdag 31 mei van 10.00 tot 11.00 uur in de bibliotheek van Heerhugowaard. Ze vertelt hoe het haar met haar gezin is gelukt om hun afval met 90 procent te verminderen. Ze geeft inzicht in het (plastic) afvalprobleem en geeft een aantal tips over verpakkingsvrij boodschappen doen die je direct toe kunt passen. De toegang is gratis maar aanmelden via www.bknw.nl/agenda is gewenst. De lezing vindt plaats bij het podium op de begane grond.

Afbeelding
Rembrandts Vaandeldrager in Stedelijk Museum Alkmaar groot succes Algemeen 3 aug, 09:47
Afbeelding
Kaasmarkt in teken van houtbouwproject Koelmalaan Algemeen 27 jul, 10:14
Afbeelding
Nieuwe directeur-bestuurder De Vest en Grote Kerk Alkmaar Algemeen 26 jul, 11:32
Afbeelding
Noord-Hollandse ondernemers uitgedaagd tot circulaire verpakkingen Algemeen 25 jul, 12:34
Afbeelding
Beestjesdag bij Hortus Alkmaar Algemeen 22 jul, 16:14
Afbeelding
Welke laadoplossing past bij jou? - Renses E-mobility adviseert Algemeen 20 jul, 11:06
Afbeelding
Dijk en Waard werkt aan vitaal en bruisend Centrumwaard Algemeen 19 jul, 12:26
Afbeelding
Re-integratie volgens de juiste spelregels: Robert Pappenheim vertelt Algemeen 18 jul, 09:15
Afbeelding
GP Groot behaalt tweede Verklaring Circulair Sloopproject Algemeen 15 jul, 11:22
Afbeelding
I love Dijk & Waard: knalfeest in Cool ter ere van fusie Bedrijfskringen Heerhugowaard en Langedijk Algemeen 14 jul, 11:30
Afbeelding
“Duurzaam ondernemen betaalt zich terug”: Rob van der Wal van CiRoPack vertelt Algemeen 13 jul, 10:02
Afbeelding
Van sigarenfabriek naar gezond restaurant: het verhaal van ‘dat ene’ bijzondere pand aan de Stationsweg Algemeen 12 jul, 09:08
Afbeelding
Golfbaan Sluispolder: gezellig genieten in het groen Algemeen 11 jul, 14:41
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief