Winkelcentrum De Hoef is een van de meest toekomstbestendige gebieden van Noord-Holland.
Winkelcentrum De Hoef is een van de meest toekomstbestendige gebieden van Noord-Holland. (Foto: Winkelcentrum De Hoef)

Winkelcentrum De Hoef een van de meest toekomstbestendige winkelgebieden

Algemeen

ALKMAAR - Winkelcentrum De Hoef is - samen met de Amsterdamseweg-Zuid in Amstelveen - het meest toekomstbestendige winkelgebied van Noord-Holland. De kans dat winkels hier hun deuren sluiten is klein. Dat komt voornamelijk door divers dagelijks winkelaanbod. Dit blijkt uit de Monitor Detailhandel Noord-Holland 2021-2022, een onderzoek van de Provincie Noord-Holland over de trends en ontwikkelingen binnen de detailhandel. 

“Daar ben ik natuurlijk ontzettend blij!”, zegt Merel Meinen, voorzitter winkelcentrum De Hoef. “Daar onderscheiden we ons ons ook echt in, want we hebben onder meer een groenteboer, slager en specialisten op gebied van kaas, wijn en bloemen. Ze gaan ook écht met hun tijd mee, dus vind je er bijvoorbeeld verse smoothies, volop versmaaltijden of bijzondere borrelboxen. Dat maakt het winkelen hier net even anders, want dat stukje service, aandacht en onderscheidend assortiment zie je vooral bij kleine ondernemers. We strijden er als winkelcentrum dan ook ook echt voor om voldoende verswinkels te behouden, om zo samen met de grotere ketens een mooi divers aanbod te bieden.”

Werkgelegenheid

Uit het onderzoek blijkt verder dat de werkgelegenheid is toegenomen en dat er minder winkels dicht zijn gegaan dan verwacht. Hierdoor is de toekomstbestendigheid van de winkelgebieden verbeterd. Of deze trend zich doorzet is onzeker omdat de steunmaatregelen worden afgebouwd. De winkelleegstand is licht gedaald. De monitor beschrijft de ontwikkelingen in 2021 met als peildatums 1 april 2021 en 1 januari 2022. De gevolgen van de coronacrisis zijn hierin meegenomen. In Noord-Holland zijn 152.739 banen in de detailhandel (9,1% van de totale werkgelegenheid). De werkgelegenheid in de detailhandel is toegenomen met 1,1%. Dat is meer als de gemiddelde banengroei in Noord-Holland (0,75%). 

Leegstand

De leegstand in Noord-Holland is in 2021 licht gedaald. De leegstand neemt zowel af in winkelvloeroppervlakte (5,5%) als in verkooppunten gemeten (6,0%). Dit is onder het landelijke gemiddelde. De verschillen tussen de regio’s in Noord-Holland zijn klein. Castricum is de gemeente met de hoogste gemiddelde leegstand: 9,1%. De leegstand is in veel andere gemeenten gedaald. De grootste daling is in Den Helder (van 11% naar 8,2%). Transformatie speelt óók een belangrijke rol in het centrum van Beverwijk en leidt daar tot een daling van leegstand tot 7,1%. De leegstand in grote winkelgebieden is met één op de drie winkelmeters het hoogst in Haarlem-Schalkwijk, dat in verbouwing is. De leegstand in Amsterdam-Westpoort is gelijk gebleven (21%). De leegstand in centrum Den Helder is gedaald van 28% naar 21%. De leegstand in het centrum van Zaandam is verder toegenomen tot 20%. 

Plancapaciteit en transformatie · Uit de gemeentelijke enquête blijkt dat er voor 384.000 m² aan bouwplannen zijn. Dit is een daling van 24.000 m² ten opzichte van 2021, mede door realisatie en het schrappen van plannen. De grootste transformatieplannen zijn voor de meubelboulevard in Beverwijk, Haarlem-Schalkwijk en de centrumgebieden van Hoorn, Hilversum en Purmerend. 

Afbeelding
Rembrandts Vaandeldrager in Stedelijk Museum Alkmaar groot succes Algemeen 3 aug, 09:47
Afbeelding
Kaasmarkt in teken van houtbouwproject Koelmalaan Algemeen 27 jul, 10:14
Afbeelding
Nieuwe directeur-bestuurder De Vest en Grote Kerk Alkmaar Algemeen 26 jul, 11:32
Afbeelding
Noord-Hollandse ondernemers uitgedaagd tot circulaire verpakkingen Algemeen 25 jul, 12:34
Afbeelding
Beestjesdag bij Hortus Alkmaar Algemeen 22 jul, 16:14
Afbeelding
Welke laadoplossing past bij jou? - Renses E-mobility adviseert Algemeen 20 jul, 11:06
Afbeelding
Dijk en Waard werkt aan vitaal en bruisend Centrumwaard Algemeen 19 jul, 12:26
Afbeelding
Re-integratie volgens de juiste spelregels: Robert Pappenheim vertelt Algemeen 18 jul, 09:15
Afbeelding
GP Groot behaalt tweede Verklaring Circulair Sloopproject Algemeen 15 jul, 11:22
Afbeelding
I love Dijk & Waard: knalfeest in Cool ter ere van fusie Bedrijfskringen Heerhugowaard en Langedijk Algemeen 14 jul, 11:30
Afbeelding
“Duurzaam ondernemen betaalt zich terug”: Rob van der Wal van CiRoPack vertelt Algemeen 13 jul, 10:02
Afbeelding
Van sigarenfabriek naar gezond restaurant: het verhaal van ‘dat ene’ bijzondere pand aan de Stationsweg Algemeen 12 jul, 09:08
Afbeelding
Golfbaan Sluispolder: gezellig genieten in het groen Algemeen 11 jul, 14:41
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief