Kaeskoppenstad: een knallend historisch spektakel.
Kaeskoppenstad: een knallend historisch spektakel. (Foto: aangeleverd)

Alkmaar klaar voor Kaeskoppenstad

Algemeen

ALKMAAR - Een dronkenlap, melaatse, bedelaar, vuurspuwer of viswijf. Grote kans dat je ze allemaal dit weekend weer tegenkomt tijdens Kaeskoppenstad, hét historische spektakel van Alkmaar. Zaterdag 4 en zondag 5 juni wordt de binnenstad weer omgetoverd tot d’Oude Stad uit de 16e eeuw. Kaeskoppenstad opent haar poorten op zaterdag 4 juni om 12.00 uur. Hiervoor loopt de Bonte Stoet door het centrum van Alkmaar komt om 11.45 uur aan op de Mient. Daar vindt eerst een openingsceremonie plaats met de kaasdragers, Kaeskoppen-voorzitter Klaas Kirpensteijn, schrijfster Simone van der Vlugt en burgemeester Anja Schouten, die wordt benoemd tot ‘Schout’ van Kaeskoppenstad.


Na deze ceremonie gaan alle figuranten naar Kaeskoppenstad en de kaasdragers naar de mini-kaasmarkt. De burgemeester, Simone van der Vlugt en voorzitter Klaas Kirpensteijn bezoeken vervolgens Kaeskoppenstad en wagen de sprong terug in de tijd om zich tussen de inwoners van toen te mengen. Hier zien ze hoe kleding traditioneel wordt gewassen, bloemen worden verkocht en hoe schoenenpoetsers plotseling voorbijrazen. De route van Kaeskoppenstad is deze editie opgedeeld in zes themastraten. Elke straat heeft zijn eigen specifieke thema, variërend van Burgerij en Vertier, tot Educatie tot Kommer en Kwel. 

Roode Toren

De herkenbare Roode Toren die tijdens Kaeskoppenstad op de Gewelfde Stenenbrug prijkte, keert niet meer terug. Het bouwwerk was niet meer renoveren, maar met de bruikbare materialen heeft het bouwteam er een poppenkast én een Huys van Vermaeck van gebouwd. In het Huys van Vermaeck staan vier spellen en het huis is tevens het startpunt van het Pad van Vermaeck. Langs dit pad tot het eindpunt van de route staan twaalf spellen, speciaal gemaakt voor Kaeskoppenstad. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld een kanon afschieten naar het Huys met de Koogel dat op zijn grondvesten trilt in een flipperkast van 3 meter lang.


Tickets

Kaeskoppenstad is te bezoeken op zaterdag 4 en zondag 5 juni. De deuren van d’Oude Stad openen om 12.00 uur en sluiten om 17.00 uur. De ingang vind je op de Voordam (tegenover het Waagplein), in het centrum van Alkmaar. Kaarten zijn ook nu te koop via www.kaeskoppenstad.nl. Tickets voor Kaeskoppenstad kosten voor volwassenen € 4,- (online) of € 5,- (aan de kassa). Voor kinderen tot en met 12 jaar kost Kaeskoppenstad € 1,50. Deze prijzen zijn exclusief € 1,50 administratiekosten per boeking (alleen online). Op 3, 4 en 5 juni is de kassa in de Waagtoren geopend.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Veertig jaar makelaar en nog lang niet klaar Algemeen 3 jun, 14:58
Afbeelding
Alkmaar klaar voor Kaeskoppenstad Algemeen 2 jun, 09:15
Afbeelding
Foodtrucks veroveren Ringersplein Algemeen 1 jun, 11:53
Afbeelding
OVNH’s Beste Ondernemingen van Noord-Holland 2022: dit zijn ze! Algemeen 30 mei, 09:48
Afbeelding
Victory Circle of Music levert 10.000 euro op Algemeen 25 mei, 09:29
Afbeelding
Winkelcentrum De Hoef een van de meest toekomstbestendige winkelgebieden Algemeen 24 mei, 10:04
Afbeelding
Volop reuring in Alkmaar: Kom naar Shopping Night en Pride Uit 23 mei, 10:26
Afbeelding
Boodschappen doen zonder plastic? Ga mee met een Zero Waste Wandeltour! Algemeen 20 mei, 10:13
Afbeelding
Voetjes van de vloer met Swinging Night Alkmaar Algemeen 19 mei, 10:29
Afbeelding
Noord-Hollands beste ondernemingen kiezen: eervol en pittig Algemeen 17 mei, 19:20
Afbeelding
Gerenoveerd Biermuseum De Boom opent deuren Algemeen 16 mei, 10:21
Afbeelding
Rodi Media partner van Alkmaar Culinair Plaza Algemeen 13 mei, 08:57
Afbeelding
World Living Statue Festival naar centrum Alkmaar Algemeen 10 mei, 10:27
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief