Burgemeester Anja Schouten: ‘Kom maar op met dat tweede jaar!’

Algemeen
Anja Schouten, alweer één jaar burgemeester van Alkmaar
Anja Schouten, alweer één jaar burgemeester van Alkmaar (Foto: Vincent de Vries)

ALKMAAR - Als klein meisje wilde ze al burgemeester worden. Precies een jaar geleden was het zover en werd Anja Schouten benoemd tot burgemeester van Alkmaar. Hoe bevalt dat leven? Hoe kijkt ze op het afgelopen jaar terug? Hoe is het om 24/7 ‘aan’ te staan en hoe viert Anja Schouten eigenlijk vakantie: is dat in een mooi huisje onder de zon in Zuid-Europa of toch op die boerencamping in Drenthe? Hoogste tijd om haar het hemd van het lijf te vragen.

“Het klopt dat ik als klein meisje al burgemeester wilde worden en ik kan vol overtuiging zeggen dat het ook dit grote meisje uitstekend bevalt!”, zegt Anja Schouten met een grote glimlach. “Het is nog veel leuker en veelzijdiger dan ik van tevoren dacht. De onderwerpen die je als gemeente behandelt zijn zó breed. Van internationale vraagstukken zoals vluchtelingenopvang tot het feliciteren van een echtpaar dat 65 jaar getrouwd is. Daardoor sta je als burgemeester écht tussen de mensen. Omdat het burgemeesterschap voor mij nieuw was, heb ik als start alle 39 raadsleden gevraagd twee uurtjes van hun tijd te gebruiken om mij mee te nemen naar een plaats of persoon waar ze een bijzondere band mee hebben. Zo leerde ik niet alleen de raadsleden zelf beter kennen, maar ook wat ze drijft én waar ze voor staan. Dat persoonlijke contact vind ik zeer belangrijk en is voor mij een basis om te werken.”

Gesloopt

Met corona, de val van de coalitie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne was het een pittig eerste jaar voor de nieuwe burgemeester. “Ik heb mijn vuurdoop wel gehad, maar met een goede voorbereiding kun je echt het verschil maken. Dat is niet te vergelijken met mijn vorige functie als politiechef, waar je in actie komt als iets misgaat. Nu is het voortraject van groot belang. Daarom steek ik veel energie in het contact met alle partijen, zodat iedereen precies weet wat er speelt. Denk aan de wedstrijden van AZ waar tijdelijk geen publiek welkom was of de horeca die door corona zijn deuren moest sluiten. Niemand wil dat of vindt dat leuk, maar soms kan het niet anders. Met een goede voorbereiding weet iedereen precies waarom deze keuzes worden gemaakt en is er begrip. De val van de coalitie had ik natuurlijk niet zien aankomen. Dát het zo’n verrassing was, maakte het eigenlijk minder beladen voor mij. Zo kon ik heel zuiver en los van emoties ervoor zorgen dat alles ordentelijk verliep en alle procedures gingen zoals ze moesten gaan. Na zo’n avond kom je gesloopt thuis. De volgende ochtend heb ik contact gezocht met de twee wethouders die na een motie van wantrouwen moesten vertrekken. Voor mij bestaat de raad uit 39 mensen en ik wil altijd de mens achter de functie blijven zien. Juist dat persoonlijke contact is waardevol. Terugkijkend op dit jaar was het intensief, leerzaam en ook heel leuk. Ik heb het echt op mijn manier kunnen doen en daar ben ik vooral heel dankbaar voor.”

24/7 aan

Sta je als burgemeester 24/7 aan? “Die vraag krijg ik vaker, maar ik kan heel snel in- en uitschakelen. Dat heb ik geleerd. Anders houd je het ook niet vol. Ja, mijn werktijden zijn royaal, maar ik heb er geen last van. Op adrenaline kun je maar beperkt functioneren. Wanneer de spanning zich opbouwt, ga ik bewust rustiger praten en bewegen. Je houdt dus als het ware je lichaam voor de gek, maar zo haal je de kop eraf. Het helpt ook om goed voor jezelf te blijven zorgen in stressvolle perioden. Denk aan regelmatig eten en goed slapen. Maar als je burgemeester bent gebeuren er ook zó veel leuke dingen waar ik energie van krijg. Dat maakt het tot een fantastische baan.”

Sneakers

Als burgemeester ben je super zichtbaar, zeker als je Anja Schouten heet en met iedereen contact maakt. “Natuurlijk word ik wel herkend, maar ik heb er helemaal geen last van. Je bent je uiteraard wel bewust van je rol, dus ik zal net snel in een kroeg op een tafel dansen, Dat zou ik sowieso niet snel doen, dus het kost weinig moeite. Het is vooral tijdens officiële momenten dat ik aangesproken word. Dat vind ik geen enkel probleem. En als ik op m’n sneakers door de supermarkt loop word ik nauwelijks aangesproken, hoor. Sinds ik in Alkmaar woon geniet ik trouwens ontzettend van het stadse leven. Ik heb overal mijn adresjes voor: vlees, vis, brood of een wijntje. Ik loop of cross op m’n fiets de hele stad door voor lekkers en kom ondertussen overal bekenden tegen. Dat maakt het leven in een stad toch ook geweldig?! Daar geniet ik ontzettend van. En droeg ik in mijn vorige functie als politiechef vooral een uniform, nu heb ik een garderobe waar je U tegen zegt. Ik voel met nu een echt stadsmens. Ik heb zelfs zo’n hippe koffiemachine gekocht. Heerlijk!”

Boerencamping

Na een intensief jaar gaat Schouten ‘extra’ uitschakelen. Niet in de zon ergens in Zuid-Europa en ook niet op een boerencamping in Drenthe. “Dat zeker niet! Een camping is niets voor mij. Dit jaar blijven we lekker in Nederland en hebben wat leuke uitstapjes bedacht. Daar ga ik lekker van genieten. Geef mij een goed boek en alle drukte is weg. En als ik buiten Alkmaar in een spijkerbroek en sneakers ergens door een stad loop, herkent niemand mij. Ook dat is fijn. Met een schuin oog kijk ik uit naar het volgende jaar, want hopelijk hebben we snel een nieuw college. Daarnaast gaan we 450 jaar Alkmaar Ontzet vieren én herdenken. Je praat nu met een heel blije burgemeester. Ik ben een gelukkig en dankbaar mens. Je zal maar burgemeester van Alkmaar zijn! Ik geniet ervan, dus kom maar op met dat tweede jaar!”

Afbeelding
Meer dynamiek op Alkmaars huizenmarkt Nieuws 18 jul., 09:05
Afbeelding
Lindegrachtconcerten weer ouderwets op Lindegracht Uitgaan 13 jul., 19:34
Afbeelding
Aanvraag subsidie erfgoed wordt makkelijker Cultuur 13 jul., 19:33
Afbeelding
Bibi Foodstore: één grote schatkamer vol lekkers Nieuws 13 jul., 19:32
Afbeelding
Klimmen naar een high end openluchtmuseum Nieuws 29 jun., 14:49
Afbeelding
Match2Work verbindt onderwijs en praktijk Nieuws 29 jun., 14:46
Afbeelding
'Na 18 jaar tijd om stokje over te dragen' Nieuws 29 jun., 14:45
Afbeelding
Overdie Groep: 'het schoolvoorbeeld van duurzaamheid' Duurzaamheid 27 jun., 12:21
Afbeelding
Bespaar-Adviseur B.V.: regisseur van beste duurzaamheidsoplossingen Duurzaamheid 27 jun., 12:14
Afbeelding
PrachtstadClub op inspiratiereis naar historisch hart van Vlaanderen Nieuws 27 jun., 12:11
Afbeelding
Strategisch Event van Huis van het Werk voor werkgevers en HR-professionals Zakelijk 27 jun., 12:00
Afbeelding
Unieke bijzondere ervaring bij Hortus Alkmaar met collega's en relaties Partnerbijdrage 27 jun., 11:53
Afbeelding
Zo draagt de sociale kringloopketen RataPlan bij aan duurzaamheid: “Tweedehands is hip" Duurzaamheid 27 jun., 11:39

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen