‘Technobis is het best bewaarde geheim van Alkmaar’ - in gesprek met een wereldspeler op de medische markt

Algemeen
Coen Michielsen en Alex de Leth van Technobis
Coen Michielsen en Alex de Leth van Technobis (Foto: Ed van de Pol)

Pfizer en AstraZeneca gebruikten apparaten van Technobis bij het ontwikkelen van medicijnen en ze ondersteunen klanten op aanvraag bij complexe medische uitdagingen, waaronder anesthesie, chirurgie en de genezing van kanker. Alex de Leth, (Managing Director) en Coen Michielsen (CFO) vertellen over, zoals zij Technobis noemen, “het best bewaarde geheim van Alkmaar”. 

Technobis bestaat uit twee business units; Technobis High Tech Solutions (THS) en Technobis Crystallization Systems (TCS). Samen vallen ze onder Technobis Holding. Beide bedrijven hebben impact op de medische sector, elk op een andere manier. 

Werken als Willie Wortel 
“Met THS ontwerpen en bouwen we in opdracht oplossingen voor de medische industrie in de breedste zin. Dit varieert van instrumenten voor anesthesie tot chirurgische tangen met haptische feedback en van modules voor microscopen tot innovatieve apparaten voor de bestrijding van kanker,” vertelt Alex.

Coen voegt toe: “In feite is THS een soort ‘Willie Wortel’-bedrijf. Je voelt hier de passie voor techniek. We vinden het fantastisch om dingen te bedenken die onze klanten helpen. Elk project loopt hier van conceptontwikkeling aan de tekentafel tot productie; we doen alles in-house.”  

Marktleider in geneesmiddelenonderzoek
Technobis Crystallization Systems bouwt apparaten die het karakter en de eigenschappen van een werkzame stof in medicijnen kunnen testen, legt Alex uit. “Het is een belangrijke research tool voor de geneesmiddelenbranche. Het apparaat warmt de werkzame stof eerst op, om het vervolgens af te koelen tot ver onder het vriespunt. Zo onderzoeken farmaceuten bij welke temperaturen een stof oplost en kristalliseert. Je kunt ook de druk veranderen om te onderzoeken of dat verschil maakt. De resultaten van deze tests zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van geneesmiddelen - in feite is het de eerste stap. De apparaten zijn dus erg gewild en TCS is hier wereldwijd marktleider in. De apparatuur wordt gebruikt door wereldspelers in medicijnontwikkeling zoals AstraZeneca, Pfizer en Bayer.”

Coen voegt toe: “De apparaten van TCS korten het proces van medicijnontwikkeling met ongeveer een jaar in. In veel gevallen is snelheid geboden en dankzij de apparaten van TCS, allemaal gemaakt in Alkmaar, kunnen farmaceuten medicijnen sneller ontwikkelen.”

Praktisch en nuchter 
De connectie met de regio Alkmaar is sterk, volgens beide heren. Coen vertelt: “We zijn allemaal nuchtere Noord-Hollanders. Dat heeft veel voordelen. Zo hebben we een praktische instelling en kunnen we daardoor vlot schakelen. We weten wat we aan elkaar hebben en klanten kunnen op ons bouwen. We proberen de laatste tijd ook steeds meer samen te werken met leveranciers uit de regio, trouwens. We hebben veel high tech onderdelen nodig en we zien steeds vaker dat die hier in de Noord-Holland door bedrijven worden aangeboden. Dan bestellen we natuurlijk het liefst lokaal!”

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen