Coen Michielsen en Alex de Leth van Technobis
Coen Michielsen en Alex de Leth van Technobis (Foto: Ed van de Pol)

‘Technobis is het best bewaarde geheim van Alkmaar’ - in gesprek met een wereldspeler op de medische markt

Algemeen

Pfizer en AstraZeneca gebruikten apparaten van Technobis bij het ontwikkelen van medicijnen en ze ondersteunen klanten op aanvraag bij complexe medische uitdagingen, waaronder anesthesie, chirurgie en de genezing van kanker. Alex de Leth, (Managing Director) en Coen Michielsen (CFO) vertellen over, zoals zij Technobis noemen, “het best bewaarde geheim van Alkmaar”. 

Technobis bestaat uit twee business units; Technobis High Tech Solutions (THS) en Technobis Crystallization Systems (TCS). Samen vallen ze onder Technobis Holding. Beide bedrijven hebben impact op de medische sector, elk op een andere manier. 

Werken als Willie Wortel 
“Met THS ontwerpen en bouwen we in opdracht oplossingen voor de medische industrie in de breedste zin. Dit varieert van instrumenten voor anesthesie tot chirurgische tangen met haptische feedback en van modules voor microscopen tot innovatieve apparaten voor de bestrijding van kanker,” vertelt Alex.

Coen voegt toe: “In feite is THS een soort ‘Willie Wortel’-bedrijf. Je voelt hier de passie voor techniek. We vinden het fantastisch om dingen te bedenken die onze klanten helpen. Elk project loopt hier van conceptontwikkeling aan de tekentafel tot productie; we doen alles in-house.”  

Marktleider in geneesmiddelenonderzoek
Technobis Crystallization Systems bouwt apparaten die het karakter en de eigenschappen van een werkzame stof in medicijnen kunnen testen, legt Alex uit. “Het is een belangrijke research tool voor de geneesmiddelenbranche. Het apparaat warmt de werkzame stof eerst op, om het vervolgens af te koelen tot ver onder het vriespunt. Zo onderzoeken farmaceuten bij welke temperaturen een stof oplost en kristalliseert. Je kunt ook de druk veranderen om te onderzoeken of dat verschil maakt. De resultaten van deze tests zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van geneesmiddelen - in feite is het de eerste stap. De apparaten zijn dus erg gewild en TCS is hier wereldwijd marktleider in. De apparatuur wordt gebruikt door wereldspelers in medicijnontwikkeling zoals AstraZeneca, Pfizer en Bayer.”

Coen voegt toe: “De apparaten van TCS korten het proces van medicijnontwikkeling met ongeveer een jaar in. In veel gevallen is snelheid geboden en dankzij de apparaten van TCS, allemaal gemaakt in Alkmaar, kunnen farmaceuten medicijnen sneller ontwikkelen.”

Praktisch en nuchter 
De connectie met de regio Alkmaar is sterk, volgens beide heren. Coen vertelt: “We zijn allemaal nuchtere Noord-Hollanders. Dat heeft veel voordelen. Zo hebben we een praktische instelling en kunnen we daardoor vlot schakelen. We weten wat we aan elkaar hebben en klanten kunnen op ons bouwen. We proberen de laatste tijd ook steeds meer samen te werken met leveranciers uit de regio, trouwens. We hebben veel high tech onderdelen nodig en we zien steeds vaker dat die hier in de Noord-Holland door bedrijven worden aangeboden. Dan bestellen we natuurlijk het liefst lokaal!”

Afbeelding
Rembrandts Vaandeldrager in Stedelijk Museum Alkmaar groot succes Algemeen 3 aug, 09:47
Afbeelding
Kaasmarkt in teken van houtbouwproject Koelmalaan Algemeen 27 jul, 10:14
Afbeelding
Nieuwe directeur-bestuurder De Vest en Grote Kerk Alkmaar Algemeen 26 jul, 11:32
Afbeelding
Noord-Hollandse ondernemers uitgedaagd tot circulaire verpakkingen Algemeen 25 jul, 12:34
Afbeelding
Beestjesdag bij Hortus Alkmaar Algemeen 22 jul, 16:14
Afbeelding
Welke laadoplossing past bij jou? - Renses E-mobility adviseert Algemeen 20 jul, 11:06
Afbeelding
Dijk en Waard werkt aan vitaal en bruisend Centrumwaard Algemeen 19 jul, 12:26
Afbeelding
Re-integratie volgens de juiste spelregels: Robert Pappenheim vertelt Algemeen 18 jul, 09:15
Afbeelding
GP Groot behaalt tweede Verklaring Circulair Sloopproject Algemeen 15 jul, 11:22
Afbeelding
I love Dijk & Waard: knalfeest in Cool ter ere van fusie Bedrijfskringen Heerhugowaard en Langedijk Algemeen 14 jul, 11:30
Afbeelding
“Duurzaam ondernemen betaalt zich terug”: Rob van der Wal van CiRoPack vertelt Algemeen 13 jul, 10:02
Afbeelding
Van sigarenfabriek naar gezond restaurant: het verhaal van ‘dat ene’ bijzondere pand aan de Stationsweg Algemeen 12 jul, 09:08
Afbeelding
Golfbaan Sluispolder: gezellig genieten in het groen Algemeen 11 jul, 14:41
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief