Robert Pappenheim
Robert Pappenheim (Foto: Vincent de Vries I Rodi Media)

Re-integratie volgens de juiste spelregels: Robert Pappenheim vertelt

Algemeen

Loonsanctie voorkomen? Zorg dan dat je als werkgever re-integratietrajecten op de juiste manier doorloopt. Daarbij expertise inschakelen, loont, stelt Robert Pappenheim van Pappenheim Re-integratie & Outplacement in ­Alkmaar.

Robert Pappenheim kent het klappen van de zweep. Jaren geleden belandde hij zelf in een re-integratietraject, toen gezondheidsproblemen hem dwongen zijn baan als commercieel manager vaarwel te zeggen. Het aanbod van het re-integratiebureau dat hem begeleidde om daar te komen werken, pakte hij met beide handen aan. Intussen runt hij sinds 2013 zijn eigen bureau voor re-integratie en outplacement in het RTC-gebouw op bedrijventerrein West Vleugel. “Mooi centraal in het gebied van Den Helder tot Amsterdam, in de sterke regio Alkmaar,” vertelt hij. 

Veel cowboys
Pappenheim richt zich vooral op kleine en middelgrote bedrijven, maar mag ook verschillende gemeenten, onderwijsinstellingen en woningcorporaties tot zijn opdrachtgevers rekenen. Hij is aangesloten bij brancheorganisatie OVAL én in bezit van het Blik op Werk-keurmerk, dat zijn kwaliteit borgt: de tevredenheid van cliënten en opdrachtgevers wordt vastgelegd en telt mee in de kwaliteitsbeoordeling op www.blikopwerk.nl. “Er zijn veel cowboys in deze branche,” stelt Pappenheim. “Goedkoop is in deze tak van sport echt duurkoop, zeker als je als werkgever de mist ingaat in een re-integratietraject en een jaarsalaris aan je broek krijgt. Wij kennen de spelregels vanuit het UWV goed en timmeren rapportages en contracten zo dicht, dat dat niet gebeurt.”

Pappenheim werkt samen met een vast team van professionals: een (sport)psycholoog, gespecialiseerd in burn-out situaties, een arbeids- en orga­ni­satiepsycholoog, drie loopbaanadviseurs, een bedrijfsarts en twee arbeidsdeskundigen. Verder kan hij putten uit een breed netwerk van onder meer mediators en specialisten in bezwaarschriften. 

Subsidie voor installateurs
Het Blik op Werk-keurmerk is zeker voor bedrijven in de installatiebranche een meerwaarde. ,,Installateurs die voor een tweede spoortraject in zee gaan met een re-integratiebureau met dit keurmerk ontvangen daarvoor subsidie: de helft van de re-integratiekosten wordt vergoed. Lukt het de werknemer aan een nieuwe baan te helpen, dan worden zelfs alle kosten vergoed”, stelt ­Pappenheim, die zijn aanpak omschrijft als mensgericht en resultaat georiënteerd. “Je baan verliezen is voor veel mensen een nachtmerrie, maar gelukkig kunnen wij veel mensen weer aan een baan helpen. We hebben een hoog slagingspercentage, van rond de vijftig procent. Een goed voorbeeld is de loodgieter die we laatst naar een nieuwe baan begeleidden. Een jonge vader, die door zware rugklachten zijn vak niet meer kon uitoefenen. Aan de hand van loopbaanonderzoek en een persoons- en beroepsprofiel kreeg hij weer uitzicht op een arbeidzaam leven: hij werkt nu als verkoper bij een toeleverancier van loodgietersproducten.”

Hard voor resultaat
Pappenheim hecht aan een menselijke benadering. “Zacht, maar duidelijk voor mensen en hard voor resultaat,” beschrijft hij zijn manier van werken. “Wij helpen en ondersteunen waar we kunnen, maar de mensen moeten zelf ook in actie komen. Het leven overkomt je, wat je ermee doet bepaal je zelf.”

Pappenheim
Re-integratie en Outplacement
Jan Ligthartstraat 1
1810 KC Alkmaar
www.pappenheim.nu

Afbeelding
Rembrandts Vaandeldrager in Stedelijk Museum Alkmaar groot succes Algemeen 3 aug, 09:47
Afbeelding
Kaasmarkt in teken van houtbouwproject Koelmalaan Algemeen 27 jul, 10:14
Afbeelding
Nieuwe directeur-bestuurder De Vest en Grote Kerk Alkmaar Algemeen 26 jul, 11:32
Afbeelding
Noord-Hollandse ondernemers uitgedaagd tot circulaire verpakkingen Algemeen 25 jul, 12:34
Afbeelding
Beestjesdag bij Hortus Alkmaar Algemeen 22 jul, 16:14
Afbeelding
Welke laadoplossing past bij jou? - Renses E-mobility adviseert Algemeen 20 jul, 11:06
Afbeelding
Dijk en Waard werkt aan vitaal en bruisend Centrumwaard Algemeen 19 jul, 12:26
Afbeelding
Re-integratie volgens de juiste spelregels: Robert Pappenheim vertelt Algemeen 18 jul, 09:15
Afbeelding
GP Groot behaalt tweede Verklaring Circulair Sloopproject Algemeen 15 jul, 11:22
Afbeelding
I love Dijk & Waard: knalfeest in Cool ter ere van fusie Bedrijfskringen Heerhugowaard en Langedijk Algemeen 14 jul, 11:30
Afbeelding
“Duurzaam ondernemen betaalt zich terug”: Rob van der Wal van CiRoPack vertelt Algemeen 13 jul, 10:02
Afbeelding
Van sigarenfabriek naar gezond restaurant: het verhaal van ‘dat ene’ bijzondere pand aan de Stationsweg Algemeen 12 jul, 09:08
Afbeelding
Golfbaan Sluispolder: gezellig genieten in het groen Algemeen 11 jul, 14:41
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief