Re-integratie volgens de juiste spelregels: Robert Pappenheim vertelt

Algemeen
Robert Pappenheim
Robert Pappenheim (Foto: Vincent de Vries I Rodi Media)

Loonsanctie voorkomen? Zorg dan dat je als werkgever re-integratietrajecten op de juiste manier doorloopt. Daarbij expertise inschakelen, loont, stelt Robert Pappenheim van Pappenheim Re-integratie & Outplacement in ­Alkmaar.

Robert Pappenheim kent het klappen van de zweep. Jaren geleden belandde hij zelf in een re-integratietraject, toen gezondheidsproblemen hem dwongen zijn baan als commercieel manager vaarwel te zeggen. Het aanbod van het re-integratiebureau dat hem begeleidde om daar te komen werken, pakte hij met beide handen aan. Intussen runt hij sinds 2013 zijn eigen bureau voor re-integratie en outplacement in het RTC-gebouw op bedrijventerrein West Vleugel. “Mooi centraal in het gebied van Den Helder tot Amsterdam, in de sterke regio Alkmaar,” vertelt hij. 

Veel cowboys
Pappenheim richt zich vooral op kleine en middelgrote bedrijven, maar mag ook verschillende gemeenten, onderwijsinstellingen en woningcorporaties tot zijn opdrachtgevers rekenen. Hij is aangesloten bij brancheorganisatie OVAL én in bezit van het Blik op Werk-keurmerk, dat zijn kwaliteit borgt: de tevredenheid van cliënten en opdrachtgevers wordt vastgelegd en telt mee in de kwaliteitsbeoordeling op www.blikopwerk.nl. “Er zijn veel cowboys in deze branche,” stelt Pappenheim. “Goedkoop is in deze tak van sport echt duurkoop, zeker als je als werkgever de mist ingaat in een re-integratietraject en een jaarsalaris aan je broek krijgt. Wij kennen de spelregels vanuit het UWV goed en timmeren rapportages en contracten zo dicht, dat dat niet gebeurt.”

Pappenheim werkt samen met een vast team van professionals: een (sport)psycholoog, gespecialiseerd in burn-out situaties, een arbeids- en orga­ni­satiepsycholoog, drie loopbaanadviseurs, een bedrijfsarts en twee arbeidsdeskundigen. Verder kan hij putten uit een breed netwerk van onder meer mediators en specialisten in bezwaarschriften. 

Subsidie voor installateurs
Het Blik op Werk-keurmerk is zeker voor bedrijven in de installatiebranche een meerwaarde. ,,Installateurs die voor een tweede spoortraject in zee gaan met een re-integratiebureau met dit keurmerk ontvangen daarvoor subsidie: de helft van de re-integratiekosten wordt vergoed. Lukt het de werknemer aan een nieuwe baan te helpen, dan worden zelfs alle kosten vergoed”, stelt ­Pappenheim, die zijn aanpak omschrijft als mensgericht en resultaat georiënteerd. “Je baan verliezen is voor veel mensen een nachtmerrie, maar gelukkig kunnen wij veel mensen weer aan een baan helpen. We hebben een hoog slagingspercentage, van rond de vijftig procent. Een goed voorbeeld is de loodgieter die we laatst naar een nieuwe baan begeleidden. Een jonge vader, die door zware rugklachten zijn vak niet meer kon uitoefenen. Aan de hand van loopbaanonderzoek en een persoons- en beroepsprofiel kreeg hij weer uitzicht op een arbeidzaam leven: hij werkt nu als verkoper bij een toeleverancier van loodgietersproducten.”

Hard voor resultaat
Pappenheim hecht aan een menselijke benadering. “Zacht, maar duidelijk voor mensen en hard voor resultaat,” beschrijft hij zijn manier van werken. “Wij helpen en ondersteunen waar we kunnen, maar de mensen moeten zelf ook in actie komen. Het leven overkomt je, wat je ermee doet bepaal je zelf.”

Pappenheim
Re-integratie en Outplacement
Jan Ligthartstraat 1
1810 KC Alkmaar
www.pappenheim.nu

Afbeelding
Meer dynamiek op Alkmaars huizenmarkt Nieuws 18 jul., 09:05
Afbeelding
Lindegrachtconcerten weer ouderwets op Lindegracht Uitgaan 13 jul., 19:34
Afbeelding
Aanvraag subsidie erfgoed wordt makkelijker Cultuur 13 jul., 19:33
Afbeelding
Bibi Foodstore: één grote schatkamer vol lekkers Nieuws 13 jul., 19:32
Afbeelding
Klimmen naar een high end openluchtmuseum Nieuws 29 jun., 14:49
Afbeelding
Match2Work verbindt onderwijs en praktijk Nieuws 29 jun., 14:46
Afbeelding
'Na 18 jaar tijd om stokje over te dragen' Nieuws 29 jun., 14:45
Afbeelding
Overdie Groep: 'het schoolvoorbeeld van duurzaamheid' Duurzaamheid 27 jun., 12:21
Afbeelding
Bespaar-Adviseur B.V.: regisseur van beste duurzaamheidsoplossingen Duurzaamheid 27 jun., 12:14
Afbeelding
PrachtstadClub op inspiratiereis naar historisch hart van Vlaanderen Nieuws 27 jun., 12:11
Afbeelding
Strategisch Event van Huis van het Werk voor werkgevers en HR-professionals Zakelijk 27 jun., 12:00
Afbeelding
Unieke bijzondere ervaring bij Hortus Alkmaar met collega's en relaties Partnerbijdrage 27 jun., 11:53
Afbeelding
Zo draagt de sociale kringloopketen RataPlan bij aan duurzaamheid: “Tweedehands is hip" Duurzaamheid 27 jun., 11:39

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen