Melissa Jonker: "Bij ESNW voel ik me één van de vakkundige monteurs."
Melissa Jonker: "Bij ESNW voel ik me één van de vakkundige monteurs." (Foto: Ed van de Pol)

‘Een vrouwelijke monteur? Daar kijkt niemand meer van op!’ - ESNW Alkmaar al halve eeuw te gast bij de klant

Algemeen

ESNW uit Alkmaar is gespecialiseerd in de installatie en het onderhoud van cv-ketels, (hybride) warmtepompen en luchtbehandeling. Het bedrijf heeft meer dan 130.000 toestellen in onderhoud. Daarmee is de kans dat je in de Noord-Hollandse straten een van de 75 bedrijfswagens met het kleurrijke ESNW-logo tegenkomt groot. Komend jaar viert ESNW haar 50-jarig jubileum.  

Tekst: Linuccia Burghoorn
Fotografie: Ed van de Pol, ESNW

“We passen al een halve eeuw op de klant van iemand anders”, zegt Jan Willem Algra, manager Markt en Techniek bij ESNW. De organisatie is al bijna 50 jaar de grootste specialist in Noord-Holland voor het onderhouden en repareren van verwarmings-, warm water- en ventilatietoestellen voor particulieren en bedrijven. “We zijn ons bewust dat we voor een klant van een andere organisatie werken, zoals een woningbouwcorporatie of een installateur. Daar zijn we als het ware te gast: zo voelen we dat ook.” 

Jan Willem vervolgt: “We zeggen nooit: we hebben 100.000 klanten, maar we zeggen altijd: we hebben 100.000 maal één klant. Dat is een relevant verschil. Want als we bij de klant zijn, dan zijn we helemaal gefocust op de behoefte en de beleving van díe klant. Je zou kunnen zeggen: dat is toch heel logisch dat je je werk goed doet en je de gemaakte afspraken altijd nakomt? Maar we hebben in de praktijk allemaal wel ervaringen met bedrijven waar dat niet vanzelfsprekend is. Een belangrijke voorwaarde is dat je de organisatie goed moet hebben ingericht. We zeggen wel eens gekscherend: we doen het ‘gewoon goed’. En om dat te bereiken moet je als team buitengewoon presteren. We zien het terug in de reviews die we krijgen. We scoren een gemiddelde beoordeling van een 8,8 en de klanttevredenheid is zelfs een 9,2. Dat is hoog en we doen er gezamenlijk iedere dag weer ons uiterste best voor om die prestatie te leveren.” 

Kom binnen bij bedrijven dag 

ESNW is trots op wat ze doen en laat dat graag zien. Dat is een belangrijke reden dat ze deelnemen aan de komende editie van de Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen die van 20 tot en met 25 maart 2023 plaatsvindt. Jan Willem: “De Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen is een open bedrijvenweek om inwoners kennis te laten maken met ondernemingen in Noord-Holland Noord. Samen met veel andere mooie regionale bedrijven, openen we onze deuren zodat belangstellenden een kijkje kunnen nemen in onze keuken. De open dagen zijn een leuke manier om toekomstige werknemers te laten zien welke kansen wij bieden en om iedereen te laten zien wat er in de regio allemaal achter de gevels van de bedrijfspanden gebeurt. Het is ieder jaar weer een geweldig evenement waar bedrijfsleven, onderwijs en inwoners elkaar ontmoeten. Ook wij heten iedereen van harte welkom in ons bedrijfspand aan de James Wattstraat in Alkmaar.” 

Halve eeuw 

Jan Willem werkt samen met een commissie in het diepste geheim aan een bijzonder feestprogramma voor medewerkers, partners en hun klanten natuurlijk. “Ik kan er nog niet te veel over zeggen, maar je kunt er zeker van zijn dat we veel aandacht zullen geven aan de viering van ons 50-jarig jubileum. Het is toch een heel bijzondere mijlpaal. Een tipje van de sluier: we stellen een prachtig jubileummagazine samen.” In dat magazine is ongetwijfeld ruimte voor de bijzondere ontstaansgeschiedenis van ESNW. Jan Willem: “De inspanningen van drie loodgieters uit de binnenstad van Alkmaar leidde op 1 maart 1973 tot de oprichting van Gaswacht Alkmaar, een corporatie van installateurs die zich inzetten voor service en onderhoud van cv-ketels. Niet zozeer om geld te verdienen, maar om een probleem op te lossen: namelijk om 24/7 service en onderhoud te bieden aan de klant. De naam Gaswacht was – en is nog steeds - een begrip in heel Noord-Holland. In het jubileummagazine wordt zeker ruimte gemaakt om een eerbetoon geven aan de generatie die het fundament legde voor het huidige ESNW.”  

Vakkennis 

ESNW zorgt tegenwoordig voor service en onderhoud van de meest uiteenlopende cv- en verwarmingstoestellen en geeft ook merkonafhankelijk advies. “Met de komst van nieuwe technieken zoals warmtepompen en de ontwikkeling van installaties die aan ICT worden gekoppeld, wordt het vak steeds complexer. Als cv-ketel en verwarmingsspecialist onderhouden we alle systemen, dus we beschikken over een zeer brede vakkennis. Met een eigen opleidingscentrum zorgen we ervoor dat die vakkennis van onze 75 eigen monteurs voor service en onderhoud gewaarborgd is en blijft groeien”, zegt Jan Willem. 

Hij vervolgt: “Uit oogpunt van veiligheid is het belangrijk dat cv-installatie en -onderhoud door een erkende installateur wordt gedaan. Onze klanten krijgen altijd een gecertificeerde specialist aan de deur.” De organisatie heeft onlangs een succesvolle audit afgerond in het kader van de Gasketelwet die naar verwachting op 1 april 2023 in werking treedt. Jan Willem: “Die wet stelt dat iedereen die aan gasverbrandingsinstallaties werkt, een verplichte certificering moet hebben. Naast onze andere certificeringen en keurmerken is dit voor onze klanten een extra zekerheidsstelling van onze vakbekwaamheid.”   

Calamiteiten 

Klanten die ESNW bellen voor storing en onderhoud worden altijd zo snel mogelijk geholpen. Jan Willem: “Wij zijn 24/7 bereikbaar voor calamiteiten of het melden van een storing. Tegelijkertijd staat bij ons de capaciteit – net als bij andere organisaties – onder druk. Dus als klanten de komende winter niet voor verrassingen willen komen te staan, bestaat de mogelijkheid om een abonnement te nemen. Zodat je in geval van nood altijd verzekerd bent van de snelle komst van een vakman. En daarmee vergeet je ook het periodiek onderhoud niet. Onze deskundige monteurs kunnen ieder jaar of eens in de twee jaar langskomen om het toestel schoon te maken, goed af te stellen en te controleren. Dat zorgt er ook voor dat een (duurzame) installatie duurzaam blíjft. Na iedere beurt presteert een installatie beter. Je moet namelijk blijven optimaliseren om het rendement dat je bij de investering hebt bepaald, ook daadwerkelijk te behalen.” 

Trots 

Wat de organisatie in haar reviews vaak terugziet is de positieve beoordeling van klanten ten aanzien van de diversiteit van het team. “Ja, dat is opmerkelijk”, zegt Jan Willem. “Het is namelijk niet iets waar we als organisatie bewust op gestuurd hebben. Als je een goede monteur bent, dan hebben we je graag in het team. Ongeacht of je een man of een vrouw bent en ongeacht je achtergrond. Gelukkig kijkt niemand er meer van op als een van onze vrouwelijke monteurs aanbelt. Dat vinden wij een mooie ontwikkeling en ik weet zeker dat onze grondleggers dat ook zouden hebben gevonden. We zijn er trots op dat we in vijftig jaar tijd naar deze moderne organisatie zijn gegroeid!”

Afbeelding
Sustenso: circulaire verwerking van landbouwafval Algemeen 21 dec 2022, 13:11
Afbeelding
'Een vrouwelijke monteur? Daar kijkt niemand meer van op!' - ESNW Alkmaar al halve eeuw te gast bij de klant Algemeen 20 dec 2022, 12:04
Afbeelding
Samenwerking 50five en NXT Mobility voor snellaadnetwerk Algemeen 15 dec 2022, 09:41
Afbeelding
“Samenwerking ondernemers noodzakelijk op krappe arbeidsmarkt” Algemeen 14 dec 2022, 11:01
Afbeelding
Van Gulden Vlies naar Mooij: heerlijke hotspot in Alkmaar Algemeen 13 dec 2022, 11:43
Afbeelding
Alkmaar wint in Parijs ‘Green Cities Award’ en inspireert Europa Algemeen 9 dec 2022, 11:39
Afbeelding
Vliegende start voor ‘nieuwe’ bedrijfsvereniging: Ondernemend Dijk en Waard lanceert app Algemeen 8 dec 2022, 10:17
Afbeelding
Schelphoek 2: van zoutziederij naar uitgeverij Kluitman Algemeen 7 dec 2022, 16:43
Afbeelding
Hallo2023! Vijftien jaar nieuwjaarsrecepties: maandag 9 januari is het weer zover Algemeen 6 dec 2022, 09:55
Afbeelding
Voor échte Alkmaarders: Waagtoren in je kerstboom Algemeen 1 dec 2022, 13:46
Afbeelding
Festival UPfest gaat voor groen Uit 30 nov 2022, 09:49
Afbeelding
AlkmaarPas nu ook voor middeninkomens Algemeen 29 nov 2022, 09:24
Afbeelding
Grootste aanbesteding ooit voor werkzaamheden elektriciteitsnet Algemeen 28 nov 2022, 09:29

Meest gelezen