Gemeente betreurt vertrek ZARA, voorzitter Bolwerk niet verbaasd

Algemeen
Dat ZARA Alkmaar verlaat is een slecht teken voor winkelstad Alkmaar.
Dat ZARA Alkmaar verlaat is een slecht teken voor winkelstad Alkmaar. (Foto: archief Rodi)

De gemeente betreurt het vertrek van modereus ZARA uit de Langestraat. Drie maanden geleden werd het vertrek aangekondigd en samen met de gemeente is nog naar een alternatieve locatie gezocht. De winkelketen zocht een winkeloppervlakte 3000 tot 5000 m2 op de Langestraat en die is niet beschikbaar. Het huidige pand van ZARA heeft een oppervlakte van 750 m2. Björn Mulder, voorzitter van Alkmaars Bolwerk is niet verbaasd dat de keten Alkmaar verlaat.

“Het heeft onze volledige aandacht om ons kernwinkelgebied optimaal te houden”, laat wethouder Robert te Beest in een reactie weten. “Daarvoor werken we samen met ondernemers- en eigenarenvereniging Alkmaars Bolwerk en haar centrummanagers. De gemeente heeft een Ondernemersloket, om ondernemers optimaal te faciliteren. Daarnaast is recent een Vastgoedloods aangesteld die overleg voert met vastgoedeigenaren in de binnenstad. Doel is leegstand te verminderen door bijvoorbeeld op de verdieping een woning te maken. Hiermee kan de huurprijs voor de winkel weer worden verlaagd. Leegstand is in grote steden een landelijk probleem. Daarom is er vanuit het ministerie ook geld beschikbaar gesteld voor een impuls aan het winkelgebied. De Laat wordt hiervan onder meer opgeknapt.”

Visie, daar ontbreekt het aan

Björn Mulder, voorzitter van Alkmaars Bolwerk is niet verbaasd dat de keten Alkmaar verlaat. “Ik heb dit twee jaar geleden al voorspeld. Het is overigens een Europese trend. Ze willen gewoon grote oppervlaktes om zichzelf te kunnen uiten. Dat lukt dus niet op 750m2. Het is een misvatting om te denken dat Alkmaar omzet-technisch niet interessant is. Het past gewoon niet meer bij wie ze willen zijn en dus vertrekken ze. Maar dat is wel iets dat de gemeente op moet pakken. Ga eerder met dit soort partijen om tafel en en bespreek wat ze nodig hebben. Denk daarbij out the box. Je zou het centrum als één warenhuis moeten aansturen, één visie en één plan voor het hele gebied. Visie, daar ontbreekt het aan. Maar dat is niet iets van de laatste jaren hoor. Dit had er tien of vijftien jaar geleden al moeten zijn. Dat is nooit gebeurd en daar plukken we nu de zure vruchten van.”

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen