Nieuwe archieven Tweede Wereldoorlog openbaar

Algemeen
Document uit het archief van de gemeentepolitie Alkmaar over het doorgeven van het totaalaantal benodigde borden met de tekst ‘Voor joden verboden’ (250 stuks).
Document uit het archief van de gemeentepolitie Alkmaar over het doorgeven van het totaalaantal benodigde borden met de tekst ‘Voor joden verboden’ (250 stuks). (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Jaarlijks worden er in januari archiefstukken openbaar die eerder waren afgeschermd. In 2023 gebeurt dat ook weer bij het Regionaal Archief in Alkmaar. Veel daarvan gaan over de directe nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om tientallen archiefstukken die eerder niet, of alleen onder bepaalde voorwaarden, konden worden geraadpleegd. Nu zijn ze voor het eerst door iedereen in te zien in de studiezaal van het archief.

De archiefstukken die openbaar worden gaan over allerlei onderwerpen. Van notulen van kerkbesturen tot bedrijfsgegevens van Conservenfabriek Peter Verburg uit Langedijk. De oudste archiefstukken die openbaar worden, komen uit 1947. Bijvoorbeeld een dossier met de beschrijving ‘Jodenvervolging’ uit het archief van de gemeentepolitie van Alkmaar. Het bevat de administratie, die tot 1947 doorloopt, rond het vorderen van de huizen en achtergelaten goederen van alle joodse Alkmaarders. Zij werden op 5 maart 1942 gedwongen ‘geëvacueerd’. Een ander gedetailleerd dossier uit het archief van de gemeentepolitie gaat over het intrekken van een tapvergunning van een hoteluitbater aan de Langestraat die sympathiseerde met de Duitsers.

NSB’ers

Andere voorbeelden zijn een verslag over de inbeslagname van goederen van een NSB-lid en bunkerbouwer uit Limmen, informatie over een NSB’er uit Wieringerwerf voor het tribunaal te Alkmaar en een Texels dossier over de teruggave van oorlogsbuit. Uit het archief van het Archief Alkmaar zelf (toen nog samen met het Stedelijk Museum) wordt een dossier openbaar over de archiveringswerkzaamheden van een aantal tewerkgestelden. De meesten werkten na de oorlog door voor het archief, maar één man werd vanwege zijn NSB-lidmaatschap ontslagen.

Deze en nog veel meer openbaar geworden archiefstukken zijn vanaf dinsdag 3 januari op te vragen voor inzage in de studiezaal van het Regionaal Archief, aan de Bergerweg 1 in Alkmaar. De studiezaal is dinsdag tot en met vrijdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen