Hogeschool Inholland innoveert het onderwijs

Algemeen
Studenten aan het werk.
Studenten aan het werk. (Foto: InHolland)

Onderwijsinnovatie is een veelbesproken onderwerp. In een wereld waarin kennis steeds minder lang houdbaar is, innovaties elkaar razendsnel opvolgen en maatschappelijke vraagstukken complex zijn, is een nieuwe manier van lesgeven nodig.

Zo draagt Inholland Alkmaar bij aan een duurzame leefomgeving en een veerkrachtige samenleving

Er liggen kansen om de ‘afstand’ tussen het onderwijs en het bedrijfsleven te verkleinen en onderwijsinstellingen zijn hier enthousiast mee bezig. Zo ook Hogeschool Inholland Alkmaar. Wij spraken met Mara Slootmaker, beleidsadviseur en projectleider van onderwijsvernieuwende projecten en opleidingen binnen het domein Techniek, Ontwerpen en Informatica.

“In ons Strategisch Plan 2022-2027 hebben wij uiteengezet hoe wij als één Inholland werken vanuit maatschappelijke vraagstukken met meer flexibilisering en ons inzetten voor de thema’s ‘duurzame leefomgeving’ en ‘veerkrachtige samenleving’. Allemaal om in 2027 dé innovatiemotor van de regio te zijn. Dit klinkt ingewikkeld, maar we streven ernaar om als hogeschool een waardevolle samenwerkingspartner te zijn en bij te dragen aan een prettige en duurzame maatschappij. Om dit te bewerkstelligen, zijn wij o.a. bezig met onderwijsinnovatie,” vertelt Mara. Hoe pakt Inholland dit aan? “In het geval van onderwijsinnovatie is het heel belangrijk dat je alle betrokkenen al aan de voorkant meekrijgt. Het is niet zo dat één persoon dit kan bedenken en implementeren - dat gaat mis. Om ons onderwijs te vernieuwen, brainstormen we in sprints. We buigen ons met een groep onderwijsprofessionals en stakeholders over de vraagstukken en komen samen tot een schets die we vervolgens verder uitwerken met studenten en docenten, maar ook met het bedrijfsleven. Daarna draaien we een pilot en beginnen we klein, zodat we verbeteringen kunnen doorvoeren voordat we verder implementeren.” 

Werkplaats Digitaal Ondernemen

Een concreet voorbeeld van hoe Inholland het onderwijs innoveert, is de Werkplaats Digitaal Ondernemen. “Het is een publiek-private samenwerking tussen onderwijs (Inholland en ROC Horizon College), de overheid en bedrijfsleven,” legt Mara uit. “We zijn begonnen in West-Friesland en zijn nu aan het opschalen naar de regio Alkmaar en de rest van Noord-Holland Noord. Daarvoor zijn we o.a. in gesprek met Vonk als onderwijspartner. Het doel van WDO is het ondersteunen van digitalisering voor het mkb. Dat is breed: van online sales & marketing tot data dashboards bouwen en van software en apps ontwikkelen tot processen automatiseren. Er liggen veel kansen voor ondernemers om hun boodschap beter uit te dragen, productiever te zijn en/of hun winst te verhogen.” 

Elke projectronde start met een kick-off. “De studenten maken kennis met de opdrachtgever en brengen in kaart wat de wensen zijn. Vervolgens gaan zij aan de slag in sprints en koppelen zij tussentijds de vorderingen van het project terug. Het is dus belangrijk dat bedrijven betrokken zijn en tussentijds feedback geven. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan onze digitale werkplaats, maar het vraagt wél een investering in tijd: in feite is het een vorm van cocreatie. Het mes snijdt aan twee kanten. Een project laten oppakken door WDO geeft bedrijven nieuwe inzichten en levert ze een website, campagne, prototype of werkend product op. Wat het voor studenten inspirerend en uitdagend maakt, is dat zij voor een échte opdrachtgever aan de slag gaan, in plaats van met een casus. Ze bouwen iets bruikbaars en dat motiveert enorm.”

Tekst loopt door onder afbeelding

(Foto: InHolland)

Associate Degree Maintenance

Vanaf september gaat er ook een nieuwe opleiding starten; de Associate Degree Maintenance. “Het is een tweejarige, beroepsgerichte HBO-opleiding waarbij studenten afstuderen op niveau 5 (tussen mbo 4 en bachelor niveau 6 in). Na deze opleiding worden studenten Maintenance Engineer, Reliability Engineer of Technisch Projectleider. Deze nieuwe opleiding is een typisch voorbeeld van onderwijsinnovatie: we geven studenten meer eigenaarschap. Ze mogen zelf bepalen in welke volgorde zij de onderdelen van de opleiding oppakken. Studenten buigen zich vanaf dag één over concrete vraagstukken van hun werkgever of een opdrachtgever en worden getoetst aan de hand van een portfolio met beroepsproducten. Studenten kunnen deze opleiding uitstekend in deeltijd volgen en combineren met een baan in hun vakgebied, zodat zij direct ervaring opdoen.”

Opdrachtgever worden? Heb jij een vraagstuk op het gebied van digitalisering en lijkt het je interessant om samen te werken met de studenten van Inholland? Lever een opdracht aan bij de Werkplaats Digitaal Ondernemen via www.werkplaatsdigitaalondernemen.nl. Mail voor interesse in een samenwerking met de Associate Degree Maintenance naar mara.slootmaker@inholland.nl


       

Afbeelding
Honderdduizend wormen losgelaten op vergroend Urkplein Nieuws 21 apr., 14:38
Afbeelding
Matthijs Mennes nieuwe directeur Le Champion Nieuws 21 apr., 10:13
Afbeelding
Wonen in De Bonbon, De Cacao of De Waaier Nieuws 20 apr., 13:19
Afbeelding
Glimlachende gezichten op Doesgoed festival Nieuws 14 apr., 15:31
Afbeelding
Rabobank en InVesta stimuleren samen duurzame innovaties Nieuws 11 apr., 15:35
Afbeelding
Saskia Weerstand opent Kaasmarkt Nieuws 11 apr., 11:18
Afbeelding
Verkenner Bert Blase gaat voor D66, OPA, BAS, VVD, CDA en SPA Politiek 7 apr., 12:51
Afbeelding
Anja Schouten blijft glimlachen: 'Het is alleen wél een beetje druk' Nieuws 7 apr., 10:58
Afbeelding
Subsidie als wapen tegen stijgende energiekosten Nieuws 7 apr., 10:57
Afbeelding
Maarten Roomer nieuwe directeur marketing en media AZ Sport 3 apr., 12:01
Afbeelding
Aanmelden voor supersnel glasvezel bedrijventerreinen West-Friesland West Algemeen 31 mrt., 12:58
Afbeelding
Karsu opent eerste Kaasmarkt van het seizoen Nieuws 31 mrt., 11:58
Afbeelding
Voetgangers de baas in Laat-West Nieuws 30 mrt., 16:40

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad