De fusie als weg omhoog: ‘dus nu snel allemaal de lift in’

Column
Michiel van Overbeek (l) en Cornelis de Geus
Michiel van Overbeek (l) en Cornelis de Geus (Foto: aangeleverd)

Cornelis de Geus, voorzitter van de Bedrijfskring Langedijk (BKL) zag deze zomer de kool op het land volop groeien, talloze toeristen in Langedijk heerlijk op het water recreëren en zijn eigen sport- en leisurecentrum weer langzaam op volle toeren komen. In dat decor van beweging leek het alsof de wording van het ambitiedocument, de drager onder de fusie van zijn BKL, de AOL en Bedrijfskring Heerhugowaard, een beetje stil kwam te liggen. Maar was dat ook zo?

‘’Ja en nee’’, opent De Geus. ‘’Het is inderdaad wel een rustige zomer geweest, maar dat past ook wel bij het stadium waarin we nu met elkaar zitten. Natuurlijk wil je gas blijven geven, maar het gaat op dit moment vooral over hoe we een zo sterk mogelijke combinatie kunnen maken van onze culturen en identiteiten. Dat heb je niet zomaar geregeld. Zo’n commitment vraagt tijd en precisie. We zijn alle drie verschillende clubs met een eigen cultuur. En hoe bewaar je nou het goede en vorm je toch samen een nieuw geheel dat sterker is dan de som der delen? Dat is een uitdagende, maar ook leuke puzzel, die je nu eenmaal niet heel snel kunt leggen. Je moet daarbij goed naar de stukjes kijken, dan vallen ze uiteindelijk op de beste manier samen.’’

Gezamenlijk doelen

Verschillende culturen hoeven in principe geen belemmering te zijn. Sterker nog, soms zijn juist combinaties van verschillende karakters de basis voor succesvolle formules. Dat moet hier toch eveneens mogelijk zijn? ‘’Jazeker, en dat gaat ook lukken. Verschillen zijn er, dat weten we. Maar zelf kijk ik liever naar wat ons bindt. Dat zijn de gezamenlijke doelen en opdrachten. En precies die benoemen we in het ambitiedocument. Inmiddels hebben we daarin acht thema’s vastgelegd, noem het speerpunten, waar we graag naar willen acteren en waar we ons in de toekomst hard voor willen gaan maken. Het belang van het document is dat je met één mond spreekt en focus hebt richting de gemeente. Wat de kernboodschap is? Nou, bij het bedrijfsleven gaat het om arbeid, vacatures die je moet invullen. Daar heb je huizen voor nodig, daar moet je bereikbaar voor zijn en vertier kunnen bieden. Deze zaken haken allemaal in elkaar en vormen samen datgene waarvoor mensen deze kant opkomen en hier willen blijven. Daar moeten we als nieuwe bedrijfskring voor zorgen en bovendien een goede, professionele gesprekspartner willen zijn.”

“En ik voorspel dat je dan in de nieuwe gemeente van goeden huize moet komen. Want met de schaalgrootte van Dijk en Waard neemt ook de kwaliteit van hun dienstverlening toe. Het niveau gaat omhoog en in die flow willen we mee. Dus zullen we misschien wel vaker een beroep moeten doen op de know-how uit ons eigen netwerk en achterban. De acht speerpunten vragen daar om. Dat kun je als bestuur niet alleen. Ook de samenhang met Alkmaar wordt van groot belang. We worden met 80.000 inwoners best groot, maar voor Haarlem ben je dan nog steeds een kleintje. En daar hebben we Alkmaar voor nodig. Dus geen concurrentie, maar samenwerking.”

We staan aan de vooravond van iets moois

“Bijvoorbeeld door de uitgifte van gronden centraal te regelen en het wegennet in en om onze regio als een geheel te zien. Dan is er toekomst voor deze regio op een hoger niveau. In dat opzicht is fusie de kans op kwaliteitsverbetering. Je moet die slag willen maken om volwaardig aan tafel te blijven zitten en niet, zoals vroeger bij ons als BKL wel gebeurde, te laat betrokken te worden. Dan loop je achter de feiten aan. Dus actief betrokken zijn, want er komen steeds meer dossiers waar we ons goed in moeten verdiepen. Maar goed, die stokpaardjes van mij zijn inmiddels wel ruim bekend’’, lacht De Geus.

Zin in

De Geus en zijn mede-bestuurslid, Michiel van Overbeek, zien voldoende uitdagingen op hun pad, maar kijken vooral erg uit naar wat de nieuwe samenstelling gaat brengen. ,,We staan aan de vooravond van iets moois. Daar ben ik van overtuigd’’, zegt De Geus. ,,En we zijn heel erg benieuwd naar de nieuwe dynamiek en het nieuwe tijdperk. De fusie is wat ons betreft de weg naar de toekomst en daar moet Bedrijfskring Dijk en Waard naadloos bij aansluiten. Modern, wendbaar en open minded. Dus voor en van iedereen. Elke ondernemer moet zich in ons kunnen herkennen. Jong en oud. Er is voor iedereen wat te halen zijn. Voor zowel de innovatieve als de klassieke ondernemer. We hebben er allemaal zin in om dat samen tot stand te brengen. Dus zou ik zeggen; de fusie als weg omhoog, dus nu snel allemaal de lift in.’’

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen