G. Kramer & Zonen B.V. is 125 jaar zuurkool maken
Het is rustig in de productiehallen van Kramer’s Zuurkool. Logisch, want het seizoen staat letterlijk nog in de kiem. Op grote karren staan de koolplanten klaar om in de grond te worden gezet, zodat ze kunnen uitgroeien tot grote gezonde kool. Als eind juli de koolcampagne begint, verandert die rust in een bruisende dynamiek. Dan is het 24/7 kool snijden en verwerken tot zuurkool, zo’n duizend ton per week tot eind december. De ogen van algemeen directeur Piet Kramer gaan stralen als hij praat over het bedrijf: ,,We zijn de grootste zuurkoolproducent van Nederland en exporteren naar landen over de hele wereld tot aan Australië en Nieuw-Zeeland toe. We zijn samen met De Smith Food Group de grootste werkgever van Langedijk en goed voor ruim 500 arbeidsplaatsen. Je kunt gerust stellen dat kool en aardappel de bakermat zijn van ons lokale economie.’’
Superfood Het is grappig om te zien dat een klassiek product als zuurkool momenteel volop in de spotlights staat. ,,Vergeet chiazaad en Goji bessen. Het nieuwe superfood is zuurkool’’, zegt Piet Kramer. ,,Een paar happen zuurkool levert net zoveel gezonde bacteriën op voor je darmen als een hele pot probiotica. Het bevat geen conserveringsmiddelen, geen geur- en smaakstoffen, maar wel veel vitamine C en andere vitaminen en mineralen. En het is met slechts 18 Kcal per 100 gram een van de slankste groenten. Ik zeg altijd, ‘met zuurkool kun je meer dan met kaviaar’.’’
Wat is zuurkool eigenlijk? ,,De productie van zuurkool is een simpel proces’’, vertelt Piet Kramer. ,,Nadat de kool van het land is gehaald en gereed is voor verwerking, wordt in de fabriek eerst de harde kern er uitgeboord. Daar kunnen we geen zuurkool van maken. Dan wordt de kool fijngesneden en bestrooid met een heel klein beetje zout. Vervolgens wordt de zuurkool luchtdicht ingelegd in grote bassins waar zich het fermentatieproces voltrekt. Dit duurt drie tot acht weken. Daarna wordt de zuurkool in de fabriek verder verwerkt, verpakt en gereed gemaakt voor transport naar de afnemers. Dat kan zijn in plastic zakjes zoals je die in de winkel koopt, in vaten voor bij de groenteboer of in blikken als de zuurkool wordt geëxporteerd.’’
Activiteiten Dit jaar bestaat Kramers’s Zuurkool 125 jaar en dat gaat gepaard met diverse activiteiten. In samenwerking met de basisscholen is het project ‘Kool op School’ opgezet. ,,De kinderen gaan zelf een kool telen en in september worden die gewogen. Daar zit dan een prijsje aan vast. We gaan de schoolkool dan gelijktijdig met de kool van het land verwerken en krijgen leerlingen een rondleiding. Op 22 augustus is er voor genodigden een groot zuurkoolfeest, een beetje in de stijl van de Duitse Oktoberfeesten. Er wordt een perfecte zuurkoolmaaltijd geserveerd aan lange tafels. We sluiten de festiviteiten af met een Open Dag op 29 augustus. Dat doen we in samenwerking met de Broeker Veiling, het boegbeeld van Langedijk.’’
Trots delen Aan tafel is ook Frans Kramer aangeschoven, bestuurder van G. Kramer & Zonen B.V. en samen met zijn broer Piet de directie vormend van Kramer’s Zuurkoolfabriek. Frans is een bevlogen bestuurder. Niet vreemd dat het gesprek van zuurkool overgaat in een pleidooi voor meer erkenning van het Langedijkse bedrijfsleven. Frans Kramer: ,,We, en dan bedoel ik de ondernemers en het gemeentebestuur, zouden de kracht van het bedrijfsleven in Langedijk beter moeten uitnutten. Dat gebeurt nu nog te kort. We hebben wel samen met de gemeente de economische visie voor Langedijk opgesteld en daar proberen we mee te werken. Die is ambitieus, maar helaas is er onvoldoende geld om de visie effectief uit te voeren. Gelukkig zijn we als ondernemers goed georganiseerd in de Bedrijfskring Langedijk. Dat is een actieve en hechte club met zo’n 80 leden. We overleggen regelmatig met gemeente en dat gaat in een constructief, kritische sfeer. Dat is belangrijk, want bedrijvigheid betekent werkgelegenheid en daar vaart iedereen wel bij. Het betekent ook maatschappelijke betrokkenheid. Het verenigingsleven leunt en steunt voor een groot deel op de bedrijven. We moeten er daarom voor waken dat grote bedrijven wegtrekken, omdat ze in hun groei of ambitie beperkt worden. Het zou mooi zijn als we onze trots over het bedrijfsleven met elkaar kunnen delen en sterker maken. Ik denk in dat opzicht ook dat het goed zou zijn als de bedrijfskringen van Heerhugowaard en Langedijk intensiever met elkaar zouden gaan samenwerken. Onze grote bedrijfsterreinen liggen zo dicht bij elkaar. Wellicht zou zelfs op termijn een fusie met Bedrijfskring Heerhugowaard denkbaar zijn. Misschien wel als een soort voorloper op een veel bredere samenwerking tussen die gemeenten.’’