Egmondse horecafamilie Steenbeek kiest in Uden voor nieuw avontuur

Nieuws

Rob Steenbeek en zijn zoon Xander delen hun passie voor het horecavak. En daarmee valt de appel niet ver van de boom, want ook opa Steenbeek exploiteerde in de jaren vijftig in Den Haag een zalencomplex voor feesten en partijen. Daarna bestierde de familie jarenlang het bekende hotel/restaurant Bellevue aan de Egmondse boulevard. 

In 2010 werd Bellevue verkocht. Dat werd het begin van een lange zoektocht naar wat nieuws. Dat nieuwe werd gevonden in het Brabantse Uden waar Xander Steenbeek met zijn vrouw Fang inmiddels hun nieuwe restaurant hebben geopend: De Baron. Xander leerde het vak in de periode dat zijn ouders, Rob en Margreet Steenbeek, Bellevue runden in de periode vanaf 1976 tot 2010. Hij werd daarin opgeleid voor het zelfstandig runnen van een eigen zaak.

Dat het horecabloed echt in de familie zit, blijkt ook uit het feit dat de enige dochter Ghis?laine Steenbeek eigenaresse is van familiecamping Hellenthal in Duitsland. Opvolging in de horeca was niet de boodschap die thuis werd uitgedragen, maar tegelijkertijd geeft Rob aan dat je 80 uur werken per week in de horeca alleen kunt volhouden als je vrouw daar 100 procent achter staat en je het heel erg leuk vindt. Xander heeft vanaf zijn elfde levensjaar zijn opleiding genoten in het hotel in Egmond en zo is ook hem de liefde voor het horecavak met de paplepel door zijn ouders ingegoten. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Xander Steenbeek staat samen met zijn vrouw Fang Steenbeek sinds maart 2016 aan het roer in een brasserie in Uden. De overname van de onderneming in Uden is daarbij begeleid door Goed Geregeld Accountants & Belastingadviseurs.

Q Wat is doorslaggevend voor het succes van een horecazaak?

Daar zijn beide heren het heel snel over eens. ,,De locatie! Zo was de locatie van het hotel in Egmond aan de boulevard perfect voor een hotel en zo is ook de brasserie gelegen op een uitstekende locatie in Uden. Aan een prachtig Stadsplein waar heel veel activiteiten worden georganiseerd, de zon de gehele dag op het terras schijnt dat aan 80 gasten plaats biedt en dat ook nog eens goed bereikbaar is met zowel de auto als het openbaar vervoer.’’

De zoektocht van Xander naar de juiste locatie heeft meer dan vier jaar in beslaggenomen. Ze hebben bewust gewacht op de perfecte locatie en daarbij heel veel zaken gezien, maar telkens was het ‘net niet’. De zaak was vaak mooi, maar de locatie niet perfect. Uden kenden ze als plaats wel, omdat de familie er een vakantiewoning in de nabije omgeving heeft. Bij Xander en Fang was het liefde op het eerste gezicht voor deze stad.

Als tweede, maar zeer zeker niet minder belangrijk, noemen beiden vriendelijk en gastvrij personeel. In de zaak in Egmond was het personeelsverloop erg gering. Hierdoor is in de loop der jaren een zeer hecht en ingewerkt team ontstaan en dat waarderen en voelen de gasten. Xander vult hierop aan dat hij een zelfde teamsfeer wil realiseren in zijn zaak. Zijn vrouw Fang neemt hierin het voortouw. Zij heeft haar opleiding genoten bij een van de beste restaurants in Nederland: Le Garage van Joop Braakhekke. Gastvrijheid, je klant goed kennen en aanvoelen is wat zij ook wil brengen in hun nieuwe restaurant.

Q Merk je verschil tussen Brabant en Noord-Holland?

Xander: ,,Ja, het stugge van Noord-Hollanders herken je pas als je een tijdje niet meer in Noord-Holland verblijft. Niet dat Noord-Hollanders niet vriendelijk zijn, maar de mensen in Brabant zijn toch net iets gemoedelijker. Wat wel opvallend is, is de bereidheid van de gemeente om mee te werken. Het motto luidt in Uden dat ondernemers ook moeten kunnen ondernemen en dat verschil merk je!’’

Rob Steenbeek geeft vervolgens heel veel voorbeelden waaruit blijkt dat de Gemeente Egmond en later Bergen nog heel veel kunnen leren van hun collega’s uit Uden.

Q Wat zijn de trends in horecaland en hoe gaan jullie daarmee om?

Xander: ,,Heel populair is tegenwoordig het concept van ‘all you can eat’, maar dat is niet een concept dat bij ons past. Kiezen voor traditioneel kwalitatief goed eten tegen een faire prijs vinden we erg belangrijk, dat de klanten echte gezelligheid beleven en graag nog een keer terugkomen. Daarbij geldt ook dat het bereiden van tapas minder uitdagend is voor de koks en het is belangrijk dat ook de medewerkers plezier en uitdaging blijven houden. Je moet natuurlijk niet je kop in het zand steken. Het blijven volgen wat er gaande is in je branche is natuurlijk een must, maar waar wij het meeste energie in gaan steken is naar het luisteren wat onze klanten willen en vandaaruit een goede balans zoeken tussen je eigen roots en vernieuwing.’’

Q Hoe staan jullie tegenover innovatie in de branche?

Rob: ,,Het is belangrijk dat je blijft innoveren en vernieuwen en daarmee ook werkt aan een financieel gezonde basis om innovatie ook mogelijk te maken. In ons hotel in Egmond hadden we als een van de eerste in Nederland een computer waarmee het doen van bestellingen automatisch kon plaatsvinden. Alle Van der Valkjes zijn destijds bij ons langs geweest om te kijken hoe dit systeem werkte.’’

Ook Xander is van mening dat innovatie belangrijk is. Een nieuwe frisse eigentijdse huisstijl is een van de eerste punten die hij gaat aanpakken in zijn nieuwe zaak, waarbij tegelijkertijd de hele kaart volledig op de schop gaat. ,,De klanten ervaren De Baron Uden nu nog als een gelegenheid waar je prima kunt lunchen, maar niet als restaurant waar je ook heerlijk een diner kunt genieten. Door de radicale herinrichting en aanpassing van de kaart, wil we onze zaak in een keer goed op de kaart zetten in Uden.’’

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen