Ondernemers in Heiloo verenigd in aanpak veiligheid en groenonderhoud

Nieuws

Het meest groene, duurzame en ook veilige bedrijventerrein van Nederland. De ambities van ondernemers Rob van der Wal, Thijs Smit en Maarten van der Steen liegen er niet om wat betreft hun plannen voor De Oude Werf in Heiloo. De drie hebben onlangs een stichting opgericht waarmee ze op het gebied van groenvoorziening en veiligheid gaan samenwerken.

Van der Steen kan zich de situatie nog helder voor de geest halen toen hij zich 28 jaar geleden met zijn autobedrijf op het bedrijventerrein vestigde. ,,We waren na Karwei het tweede bedrijf dat een stek vond op De Oude Werf. We hadden in die eerste periode nog geen telefoon en ook asfalt ontbrak nog. Klanten moesten door zand en grind rijden om ons pand te bereiken.”

Toch heeft Van der Steen het altijd naar zijn zin gehad op het bedrijventerrein. ,,We hebben een goede binding met het dorp Heiloo en de regio. De mensen weten ons nog altijd goed te vinden.” Rob van der Wal, eigenaar van CiRoPack, producent van verpakkings- en displaymateriaal, beaamt dat. ,,De gunfactor hier in Heiloo is groot. Ook hier op De Oude Werf helpen we elkaar waar mogelijk. Ik woon zelf ook in Heiloo. Als ik hier ’s avonds nog even moet zijn, dan ben ik er zo.” Dichterbij huis was ook voor Thijs Smit een belangrijke reden om zijn accountantskantoor op De Oude Werf te vestigen. ,,Mijn vader is het familiebedrijf ooit gestart in Amstelveen. De files begonnen ons echter steeds meer tegen te staan. Daarnaast is het een fijne plek, de onderlinge betrokkenheid is groot.”

Up to date houden

De initiatiefnemers proberen het bedrijventerrein up to date te houden op het gebied van duurzaamheid en veiligheid. Zo hebben de drie heren op het dak van hun bedrijfspand zonnepanelen. Van der Steen: ,,Mijn warmte haal ik daarnaast uit een warmtepomp. Ik heb dus geen gas meer nodig.”

Ook op het gebied van veiligheid zijn stappen gezet. Van der Wal: ,,We zijn aangesloten bij het Keurmerk Veilig Ondernemen, een samenwerking tussen ondernemers, brandweer, politie en gemeente. We hebben in dat verband trottoirs laten bouwen, de verlichting verbeterd en parkeerplekken aangelegd. Onze medewerkers kunnen in lunchtijd nu veilig een rondje lopen.” Veiligheid, maar ook het onderhoud van groen verdienen volgens de Heiloose ondernemers echter een structurele aanpak. Niet alleen afhankelijk zijn van de gemeente, maar zelf maatregelen kunnen nemen als dat nodig is. Met die gedachte hebben Smit, Van der Wal en Van der Steen onlangs de stichting Oude Werf opgericht. Smit: ,,Ondernemers betalen een jaarlijkse bijdrage. Daarmee kunnen we de veiligheid op het terrein verder verbeteren. Zo willen we camera’s op de weg plaatsen en een parkmanager inhuren die het terrein bewaakt. Ook het groen zouden we graag frequenter onderhouden dan nu het geval is.” Het enthousiasme bij de bedrijven op De Oude Werf is groot. Van der Wal: ,,Bijna iedereen doet mee.”

Nieuwe impuls

De ondernemers staan te popelen om het terrein een nieuwe impuls te geven. Van der Wal: ,,Op lange termijn willen we ook iets aan natuurontwikkeling doen op het terrein. Meer kleur in de bosschages, het plaatsen van roofvogelkastjes. Zo maken we het terrein aantrekkelijker voor onze medewerkers en voor wandelaars. Meer bezoekers betekent daarnaast een betere sociale controle en dus meer veiligheid.”

Fred Dellemijn, wethouder in Heiloo juicht het initiatief toe: ,,Het past bij de groei- en ontwikkel- ambities van Heiloo om eigen initiatief van ondernemers en inwoners te stimuleren en te belonen. Zo werken we samen aan Heiloo als aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven en inwoners.”

Tekst: Martijn van der Donk Fotografie: Iwan Bronkhorst

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen