Anja Schouten blijft glimlachen: ‘Het is alleen wél een beetje druk’

Nieuws
Burgemeester Anja Schouten - hier op archieffoto - heeft een uitpuilende agenda, maar daar staan volgens eigen zeggen vooral leuke dingen op.
Burgemeester Anja Schouten - hier op archieffoto - heeft een uitpuilende agenda, maar daar staan volgens eigen zeggen vooral leuke dingen op. (Foto: vincentdevriesfoto.nl )

ALKMAAR - Het was even wennen. Geen wethouders tijdens het wekelijkse persgesprek, waar collegebesluiten worden toegelicht en actuele onderwerpen worden gesproken. Burgemeester Anja Schouten - geflankeerd door gemeentesecretaris Robert Reus - gaf onder meer een toelichting op onderwerpen waar tóch een klap op wordt gegeven, zoals de subsidiepot van 9 miljoen euro voor maatschappelijke organisaties die kampen met zeer hoge energiekosten. Ook gaf ze een inkijkje in haar leven als Alkmaarse burgemeester die het tijdelijk zonder wethouders doet. “Sommigen maken zich zorgen over mij, maar dat is écht niet nodig”, aldus Schouten met een stralende glimlach, zoals we van haar gewend zijn.


“Hoewel er geen politieke besluitvorming kan plaatsvinden, gaat tachtig procent van de zaken ‘gewoon’ door”, zegt Schouten. “Denk aan paspoorten, vergunningen, uitkeringen of het planten van bomen. Ook de wekelijkse college-overleggen vinden plaats en daarin behandel ik de lopende zaken. Hierbij werk ik nauw samen met de griffier en gemeentesecretaris Robert Reus, waarmee we momenteel een bestuurlijke driehoek vormen. De ambtelijke organisatie kan nog steeds werken aan alle dossiers die openliggen. Zo blijven we op de achtergrond bezig en bereiden alles zo goed mogelijk voor, tot de nieuwe coalitie en college er zijn. Of ik een hotline met verkenner Bert Blase heb? Nee hoor, al ben ik natuurlijk razend nieuwsgierig. Het is een proces waar ik me totaal niet mee bemoei, maar op gezette tijden houdt hij mij wel op de hoogte. Volgens mij wordt er op dit moment gebroed op iets, dus die broedende kip kun je beter niet storen.” 

Het waren pittige weken voor Schouten, met de raadsvergadering van 13 maart als dieptepunt toen de coalitie én college uit elkaar knalden. “We hadden alle scenario’s van tevoren doorgenomen en deze hoorde daar natuurlijk ook bij. We spraken af met het team dat we elkaar de volgende dag in de collegekamer zouden treffen en dat was fijn om het op die manier af te sluiten. Emotioneel ook, omdat iedereen heel betrokken is. Het werd een week van de korte nachtjes, want na die roerige maandag waren woensdag verkiezingen en donderdag speelde AZ tegen Lazio. De dranghekken die voor de Italiaanse supporters op de Paardenmarkt nodig waren, zijn toen ‘gewoon’ geplaatst, om maar te benadrukken dat de stad echt niet tot stilstand komt. Maar hoe langer we geen volledig stadsbestuur hebben, hoe moeilijker dat wordt. Of ik een uitpuilende agenda heb? Ja, maar het zijn ook veel leuke dingen waar ik energie van krijg. Wat voorheen wethouders deden, neem ik nu deels over. Denk aan de opening van de kaasmarkt, AZ of de laatste steen leggen van de heringerichte Munnikenweg. Dat is overigens totaal geen straf hoor, alleen wel een beetje druk”, besluit Schouten met haar welbekende glimlach. 

Afbeelding
Meer dynamiek op Alkmaars huizenmarkt Nieuws 18 jul., 09:05
Afbeelding
Lindegrachtconcerten weer ouderwets op Lindegracht Uitgaan 13 jul., 19:34
Afbeelding
Aanvraag subsidie erfgoed wordt makkelijker Cultuur 13 jul., 19:33
Afbeelding
Bibi Foodstore: één grote schatkamer vol lekkers Nieuws 13 jul., 19:32
Afbeelding
Klimmen naar een high end openluchtmuseum Nieuws 29 jun., 14:49
Afbeelding
Match2Work verbindt onderwijs en praktijk Nieuws 29 jun., 14:46
Afbeelding
'Na 18 jaar tijd om stokje over te dragen' Nieuws 29 jun., 14:45
Afbeelding
Overdie Groep: 'het schoolvoorbeeld van duurzaamheid' Duurzaamheid 27 jun., 12:21
Afbeelding
Bespaar-Adviseur B.V.: regisseur van beste duurzaamheidsoplossingen Duurzaamheid 27 jun., 12:14
Afbeelding
PrachtstadClub op inspiratiereis naar historisch hart van Vlaanderen Nieuws 27 jun., 12:11
Afbeelding
Strategisch Event van Huis van het Werk voor werkgevers en HR-professionals Zakelijk 27 jun., 12:00
Afbeelding
Unieke bijzondere ervaring bij Hortus Alkmaar met collega's en relaties Partnerbijdrage 27 jun., 11:53
Afbeelding
Zo draagt de sociale kringloopketen RataPlan bij aan duurzaamheid: “Tweedehands is hip" Duurzaamheid 27 jun., 11:39

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen