Anja Schouten blijft glimlachen: ‘Het is alleen wél een beetje druk’

Nieuws
Burgemeester Anja Schouten - hier op archieffoto - heeft een uitpuilende agenda, maar daar staan volgens eigen zeggen vooral leuke dingen op.
Burgemeester Anja Schouten - hier op archieffoto - heeft een uitpuilende agenda, maar daar staan volgens eigen zeggen vooral leuke dingen op. (Foto: vincentdevriesfoto.nl )

ALKMAAR - Het was even wennen. Geen wethouders tijdens het wekelijkse persgesprek, waar collegebesluiten worden toegelicht en actuele onderwerpen worden gesproken. Burgemeester Anja Schouten - geflankeerd door gemeentesecretaris Robert Reus - gaf onder meer een toelichting op onderwerpen waar tóch een klap op wordt gegeven, zoals de subsidiepot van 9 miljoen euro voor maatschappelijke organisaties die kampen met zeer hoge energiekosten. Ook gaf ze een inkijkje in haar leven als Alkmaarse burgemeester die het tijdelijk zonder wethouders doet. “Sommigen maken zich zorgen over mij, maar dat is écht niet nodig”, aldus Schouten met een stralende glimlach, zoals we van haar gewend zijn.


“Hoewel er geen politieke besluitvorming kan plaatsvinden, gaat tachtig procent van de zaken ‘gewoon’ door”, zegt Schouten. “Denk aan paspoorten, vergunningen, uitkeringen of het planten van bomen. Ook de wekelijkse college-overleggen vinden plaats en daarin behandel ik de lopende zaken. Hierbij werk ik nauw samen met de griffier en gemeentesecretaris Robert Reus, waarmee we momenteel een bestuurlijke driehoek vormen. De ambtelijke organisatie kan nog steeds werken aan alle dossiers die openliggen. Zo blijven we op de achtergrond bezig en bereiden alles zo goed mogelijk voor, tot de nieuwe coalitie en college er zijn. Of ik een hotline met verkenner Bert Blase heb? Nee hoor, al ben ik natuurlijk razend nieuwsgierig. Het is een proces waar ik me totaal niet mee bemoei, maar op gezette tijden houdt hij mij wel op de hoogte. Volgens mij wordt er op dit moment gebroed op iets, dus die broedende kip kun je beter niet storen.” 

Het waren pittige weken voor Schouten, met de raadsvergadering van 13 maart als dieptepunt toen de coalitie én college uit elkaar knalden. “We hadden alle scenario’s van tevoren doorgenomen en deze hoorde daar natuurlijk ook bij. We spraken af met het team dat we elkaar de volgende dag in de collegekamer zouden treffen en dat was fijn om het op die manier af te sluiten. Emotioneel ook, omdat iedereen heel betrokken is. Het werd een week van de korte nachtjes, want na die roerige maandag waren woensdag verkiezingen en donderdag speelde AZ tegen Lazio. De dranghekken die voor de Italiaanse supporters op de Paardenmarkt nodig waren, zijn toen ‘gewoon’ geplaatst, om maar te benadrukken dat de stad echt niet tot stilstand komt. Maar hoe langer we geen volledig stadsbestuur hebben, hoe moeilijker dat wordt. Of ik een uitpuilende agenda heb? Ja, maar het zijn ook veel leuke dingen waar ik energie van krijg. Wat voorheen wethouders deden, neem ik nu deels over. Denk aan de opening van de kaasmarkt, AZ of de laatste steen leggen van de heringerichte Munnikenweg. Dat is overigens totaal geen straf hoor, alleen wel een beetje druk”, besluit Schouten met haar welbekende glimlach. 

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb 2024, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb 2024, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb 2024, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen