Hart van Noord-Holland topt 2023 af met drukbezocht netwerkevent

Nieuws
Alkmaar Prachtstad.
Alkmaar Prachtstad. (Foto: Ed van de Pol)

Van de Alkmaarse kaasmarkt op National Geographic tot Alkmaar Ontzet 450 jaar en van succesvolle campagnes voor de Vlaamse bezoeker tot de alsmaar groeiende PrachtstadClub: 2023 had weer bijzonder veel moois in petto voor Hart van Noord-Holland. Directeur van de marketingclub Ger Welbers blikt met trots terug op het afgelopen jaar. Maar vooral niet te lang, want samen met zijn team kijkt hij alweer reikhalzend uit naar alle mooie plannen die voor 2024 in het verschiet liggen.  

We spreken hem en adjunct-directeur Melanie Goudsblom over de ambities van de regio- en citymarketingorganisatie voor komend jaar én het geslaagde netwerkevent van eind november, waar onder meer techjournalist Alexander Klöpping de zaal flink aan het denken zette met zijn Artificial Intelligence-inzichten. Welbers: “Één ding is zeker: daar kunnen we volgend jaar echt niet meer omheen.” 

Alkmaar verbindt 

“Cliché maar waar: je knippert tweemaal met je ogen en 2023 is alweer zo goed als voorbij. Wat hebben we dit jaar wederom - in nauwe samenwerking met Gemeente Alkmaar en al onze stakeholders - waanzinnig veel moois neer mogen zetten”, trapt Welbers af. Hij vervolgt: “Zeker als het gaat om evenementen in de stad en regio. Denk aan Wonderlicht en de opening van een succesvol kaasmarktseizoen in het voorjaar, maar bijvoorbeeld ook Van Gogh in Stedelijk Museum Alkmaar, de Kunst10Daagse in Bergen, de Fjoertoer in Egmond en Zomer op het Plein. En Alkmaar Ontzet 450 jaar natuurlijk niet te vergeten met talloze festiviteiten en de onthulling van Het Grote Raam. Prachtig om te zien hoe de geschiedenis van Alkmaar de gemeente zo verbindt.” 

Artificial Intelligence: waanzin of waanzinnig handig? 

Dat het met die verbinding in de regio meer dan gebakken zit, bleek ook op het netwerkevent dat Hart van Noord-Holland op 27 november organiseerde. In een stampvol Podium Victorie kwamen meer dan 100 ambitieuze partners bijeen voor een avondvullend programma vol inspirerende gastsprekers. Stuk voor stuk deelden ze hun kijk op Artificial Intelligence - het overkoepelende thema van de avond.  

Niemand minder dan burgemeester Anja Schouten trapte de avond af met een ‘kijkje in de keuken’ rondom de samenwerking tussen de regio’s Alkmaar, West-Friesland en Den Helder. Ook onthulde ze of Gemeente Alkmaar al geregeld gebruikmaakt van AI (spoiler: jazeker) - en lichtte ze toe wat ze zelf eigenlijk van kunstmatige intelligentie vindt.  

Vervolgens stond een tweetal studenten van InHolland Alkmaar te trappelen om het podium te betreden. Zij gingen dieper in op wat Artificial Intelligence voor hun studies betekent, hoe zij deze tool inzetten voor schoolopdrachten, de voordelen én valkuilen.  

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: Bo van de Wall Perne Fotografie)

AI als hulpmiddel 

En hoe kijkt Hart van Noord-Holland eigenlijk tegen AI aan? Dat onthulde Melanie Goudsblom vervolgens. “Reken maar dat we hier als marketingorganisatie komend jaar volop gebruik van gaan maken”, begon ze haar verhaal. “Onder meer door deze slimme tool in te zetten als hulpmiddel bij het persoonlijker maken van marketingcampagnes, inspiratie voor content op bijvoorbeeld onze social kanalen, in persberichten en nieuwsbrieven, het sentiment van bezoekers op social media te analyseren, het vertalen van kopij, verbeteren van vacatureteksten en analyseren van datastromen.” 

Als klap op de vuurpijl betrad Alexander Klöpping tot slot het podium. Welbers: “Niet de minste om op zo’n avond te gast te hebben, toch? Als er iemand veel over het onderwerp weet, dan is hij het wel. Zo lanceerde de techjournalist en internetondernemer eerder dit jaar ‘Poki’: een Podcast Over Kunstmatige Intelligentie. (Zou Chat GPT die naam hebben verzonnen, toevallig?). In een interactieve en inspirerende presentatie nam hij de zaal aan de hand mee langs de laatste ontwikkelingen uit AI-land en lichtte hij de impact van AI op onze maatschappij toe. Om af te sluiten met het antwoord op de hamvraag ‘Wat hebben we nu eigenlijk aan AI?’”.  


Allexander Klöpping. (Foto: Tom Cornelissen)

2024: het jaar van grootse plannen 

Meer dan genoeg stof tot discussie - wat tijdens de afsluitende netwerkborrel dan ook volop gebeurde. En als we kijken naar wat 2024 Hart van Noord-Holland brengt? “Heel wat, want never a dull moment!”, lacht Goudsblom. “Het belooft opnieuw een jaar te worden waarin veel gaat gebeuren. Denk aan een verdiepingsslag in de identiteit van Alkmaar, een vernieuwde online omgeving die nog beter past bij ‘Alkmaar anno nu’ en haar ambities, nog meer datagedreven werken en de viering van 200 jaar Noordhollandsch Kanaal (of bij ons in de volksmond het Alkmaars Kanaal). En dan steek ik pas net van wal”, grapt ze.  

Welbers valt zijn collega bij: “Zo ontwikkelen we de AlkmaarPas binnen de gemeente Alkmaar verder door en liggen er ambities om samenwerkingen aan te gaan met andere gemeenten in Regio Alkmaar om soortgelijke passen te introduceren. Ook blijft Hart van Noord-Holland de bezoekersmarketing van Bergen en Castricum continueren en de merken verder laden én focussen we ons nadat Holland Boven Amsterdam ophield te bestaan (nog) meer op campagnes en pr-activiteiten op de nationale, Duitse en Vlaamse markt. Fantastische plannen die wij natuurlijk niet alleen kunnen uitvoeren. Daar hebben we aan allerlei kanten de hulp van onze partners en stakeholders bij nodig. En gelukkig hebben we die - geweldige zelfs! We kijken dan ook enorm uit naar alle mooie samenwerkingen die 2024 voor onze marketingclub in petto heeft.” 

Dank aan alle partners voor een prachtig 2023 en graag tot in 2024! 

Melanie Goudsblom en Ger Welbers  

Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34
Afbeelding
Hart van Noord-Holland topt 2023 af met drukbezocht netwerkevent Nieuws 19 dec 2023, 09:31
Afbeelding
Rodin Machining: Hightech in de polder Nieuws 19 dec 2023, 09:24
Afbeelding
Hallo2024! Dé nieuwjaarsreceptie van ondernemend Noord-Holland Noord Nieuws 19 dec 2023, 09:18

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen