Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease

Nieuws
Klaas Middelbeek.
Klaas Middelbeek. (Foto: Ed van de Pol)

Vanaf het moment dat de deuren van het kantoor van Middelbeek Autoverhuur en Middelbeek Lease in Alkmaar om half acht ‘s morgens open gaan, kan er van alles gebeuren. Pechgevalletje met een personenauto in Spanje of een lekke band van een bestelauto in Castricum of op de Afsluitdijk. “Je weet nooit wat de dag brengt, maar we zijn op alles voorbereid. Vaak zijn we er nog sneller dan de ANWB”, zegt directeur Klaas Middelbeek.  

Hij bezocht in zijn leven de meest exotische plekken, maar kijkt met minstens zoveel liefde vanuit zijn kantoor aan de Frieseweg naar de skyline van ‘zijn’ stad: Alkmaar. Klaas Middelbeek is de huidige directeur en derde generatie van het familiebedrijf dat gespecialiseerd is in autoverhuur en autolease. Sinds 2018 leidt hij de organisatie op de manier die hem als ondernemer kenmerkt: no-nonsense en met oog voor de mensen om hem heen. Twee van diezelfde mensen die er overigens mede voor hebben gezorgd dat hij vijf jaar geleden besloot de onderneming van zijn vader over te nemen. Klaas: “Het is een misverstand om ervan uit te gaan, dat je als ‘zoon-van-de-baas’ in een gespreid bedje terecht komt. Nu wil ik zeker niet klagen en heeft het harde werken en het succes van de generaties voor mij me veel gebracht, maar het legt tegelijkertijd een grote druk. Vaak ben je als ondernemer een ander persoon dan dat je vader was, heb je nieuwe ideeën en kunnen mensen het lastig vinden dat er een andere wind waait. Je hebt dan wel een succesvolle organisatie, maar je moet nog steeds iedere dag keihard aan de slag om dat te behouden. Onze familienaam staat op de gevel van het pand en op onze auto’s: die eer wil je hoog houden.”  

Eigen kracht 

Klaas besloot destijds eerst op eigen kracht zijn carrière op te bouwen. “Ik ben als kleine jongen in de zaak begonnen met het wassen van de auto’s. Daar kreeg ik niet voor betaald, maar ik kreeg af en toe een fooitje van de klanten.” Klaas vervolgde zijn weg in de horeca, opende twee succesvolle zaken in Alkmaar en opende in 2014 met zijn partner Anderson Farah het Vrij Zijn Theater. Zijn vader Willem had zich al min of meer met het feit verzoend dat zijn zoon andere ambities had tot het moment dat Klaas in 2017 in gesprek raakte met twee medewerkers van het bedrijf. “Ze zeiden tegen mij: als je vader ermee stopt, wil jij het niet gaan doen? Dan weten we zeker dat het goed zit!” Klaas vervolgt: “Nu voert het te ver om te zeggen, dat dit de doorslaggevende reden was voor mijn stap, maar het heeft me wel aan het denken gezet en me er nog meer van overtuigd dat dit de juiste keuze was.” In de daaropvolgende bestuursvergadering deelde hij zijn beslissing mee. “Ja, dat was wel een bijzonder moment en ik zag dat het mijn vader ontroerde. Ik waardeer hem enorm om het feit dat hij nooit druk bij mij heeft neergelegd, hij mij altijd mijn eigen weg heeft laten bewandelen en hij mij nu de ruimte laat om de organisatie te leiden op een manier die bij mij past.” Senior komt nog met enige regelmaat langs op de Frieseweg. “Hij is van harte welkom en ik kan nog steeds bij hem terecht als ik over iets van gedachten wil wisselen. Hij kent het bedrijf en de markt door en door.” 

Je weet nooit wat de dag brengt, maar we zijn op alles voorbereid. Vaak zijn we er nog sneller dan de ANWB

Groen 

De organisatie oogt opvallend groen. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk. Het regionaal zo bekende logo van Middelbeek Autoverhuur is in fris appeltjesgroen uitgevoerd, er liggen zonnepanelen op het dak, een deel van het wagenpark is elektrisch of hybride en er staan opvallend veel bloemen en planten in de kantoorruimtes. “Ja, dat is iets waar ik waarde aan hecht”, lacht Klaas. “Ik vind het belangrijk dat mensen een prettige werkplek hebben. Groen draagt daaraan bij.” Tijdens het interview wordt de uitbundige bos bloemen op zijn vergadertafel vervangen door een andere verse bos. “Ik ben er volgende week niet hoor, maar Ciska weet ervan!”, roept hij tegen de gelijknamige bloemist uit Alkmaar. Klaas: “Ik doe zoveel mogelijk zaken met ondernemers uit de regio. Dat vind ik fijn, we versterken elkaar en met stadsgenoten is het gewoon heel goed zaken doen. Vooropgesteld dat de condities en kwaliteit in orde zijn, is lokaal altijd onze eerste keuze. Bovendien zijn we verbonden aan tal van regionale initiatieven, zoals het jaarlijkse evenement Kaeskoppenstad en de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet, en dragen we ons steentje bij in de stad Alkmaar door het afnemen van twee panelen van het Grote Raam in de Grote Kerk.”  

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: Ed van de Pol)

Transparant 

Met ruim 77 jaar ervaring in de mobiliteit kan Klaas zich af en toe wel verbazen over zaken die voor hem vanzelfsprekend zijn. “Wij doen wat we beloven en houden ons aan onze afspraken. We zorgen ervoor dat ons wagenpark jong, schoon, veilig, afgetankt en compleet is. We kijken onze klanten recht in de ogen en bieden een transparante service. Ben je een startende ondernemer, wil je een bestelbus leasen en heb je nog geen jaarcijfers? Kom gerust langs, dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Personenauto’s, personenbusjes, bestelauto’s, bakwagens, shortlease, starterslease, operational lease en zzp lease: voor alle mobiliteitsvragen hebben we bij Middelbeek een praktische oplossing.” 

Wij doen wat we beloven en houden ons aan onze afspraken

Duurzaamheid 

Over het thema duurzaamheid zegt Klaas: “Iedereen heeft het tegenwoordig over duurzaamheid, maar wij werken al heel lang op een duurzame manier: carsharing of autodelen is bijvoorbeeld een dienst die wij al jaren aanbieden. We hebben een grote groep klanten die hier in het centrum woont en bij ons een auto of een bedrijfsauto leent op de momenten dat ze eigen vervoer nodig hebben. Voor hen is deze locatie te voet bereikbaar en dat is natuurlijk ideaal. De parkeerdruk in de steden wordt alleen maar groter: daarvoor hebben wij de perfecte, duurzame en slimme oplossing. Daarnaast verhuren we steeds vaker grotere auto’s in vakantieperiodes, als praktisch alternatief voor de kleinere of elektrische privé- of leaseauto’s.” 

Zakelijke markt 

Met de opening van de vestiging aan de Diamantweg 6 op industrieterrein Boekelermeer – nu precies twee jaar geleden - is Middelbeek uitgegroeid naar in totaal drie vestigingen. Klaas: “De Diamantweg is zeker voor de zakelijke markt een strategische en goed bereikbare locatie: dicht bij de A9 en de ring Alkmaar. Als de aansluiting op de A9 in de toekomst een feit is, wordt die locatie alleen maar nog interessanter. We hebben een PostNL pakketpunt geopend en er is een wasstraat, die speciaal geschikt is voor hoge bestelwagens. Onze werkplaats Autoservice Zeswielen Alkmaar ligt op steenworp afstand van ons bedrijfspand aan de Frieseweg. Hier doen we niet alleen het onderhoud aan de auto’s van onze particuliere en zakelijke klanten, maar ook aan ons eigen wagenpark. We zorgen ervoor dat al onze auto’s tiptop in orde zijn, zodat onze klanten veilig de weg op kunnen!” 

Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34
Afbeelding
Hart van Noord-Holland topt 2023 af met drukbezocht netwerkevent Nieuws 19 dec 2023, 09:31
Afbeelding
Rodin Machining: Hightech in de polder Nieuws 19 dec 2023, 09:24
Afbeelding
Hallo2024! Dé nieuwjaarsreceptie van ondernemend Noord-Holland Noord Nieuws 19 dec 2023, 09:18

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen