Rodin Machining: Hightech in de polder

Nieuws
Arnoud Schoorl, Gem Bot en Ruud Appel.
Arnoud Schoorl, Gem Bot en Ruud Appel. (Foto: Marco van Ammers)

Het was spannend. Heel spannend. Maar op dit moment draaien bij Rodin Machining de eerste volledig geautomatiseerde draai- en freesmachines. Het bedrijf maakt gebruik van robotisering, zelflerende software en kunstmatige intelligentie. Een unieke innovatie in het Noord-Hollandse Opmeer waarbij verspaning via een end-to-end digitaal proces plaatsvindt.  

Primeur in Opmeer: verspaning naar end-to-end digitaal proces

De kantoorruimte van het nieuwe bedrijfspand op De Veken in Opmeer is smaakvol ingericht. De muren zijn in verschillende groenschakeringen geverfd en voorzien van inspirerende quotes. De persoonlijke favoriet van Gem Bot, een van de vier oprichters van Rodin, is deze: ‘Everyone knew it was impossible, until a fool who didn’t know came along and did it.’ Gem: “Toen wij in 2021 met het idee kwamen dat we in de verspaning de volledige workflow van offerte en order tot aflevering wilden digitaliseren, was de reactie uit de branche bijna eensluidend: wat jullie willen, dat is onmogelijk!” Extra getriggerd door deze reactie, begonnen de vier oprichters van Rodin Machining aan een uitdaging die de wereld van metaalbewerking op zijn kop zou moeten zetten. Met succes: want krap twee jaar later zijn de eerste volledig geautomatiseerde draai- en freesmachines in gebruik. “Maar het was spannend. Heel spannend!”, geven Gem en mede-eigenaar Ruud Appel lachend toe.  

De vraag 

Gem en Ruud vormen samen met Paul Mooij en Dennis Oud het multidisciplinaire team van de autonome verspaningsfabriek Rodin Machining, waar gebruik wordt gemaakt van robots en artificial intelligence. Het bedrijfspand staat pal langs de erfgrens van Hollandsteel, het metaalbewerkingsbedrijf uit Opmeer waar Ruud samen met Dennis en Gem een deel van hun professionele sporen hebben verdiend. In oktober vond de officiële opening van Rodin plaats door burgemeester Gerard van den Hengel van Gemeente Opmeer en de eerste opdrachten zijn inmiddels uitgevoerd en afgeleverd. Ruud: “De vraag waar het allemaal mee begon was de volgende: als portals waarop klanten hun offertes aanvragen en orders ingeven in de plaatwerkindustrie een succes zijn, waarom kan dat dan niet in de verspaning? Wij waren er na grondig onderzoek van overtuigd dat dat in deze sector ook mogelijk zou moeten zijn.”  

We hoorden vaak: wat jullie willen, dat is onmogelijk!

Verboden zin 

Verkennende gesprekken met partijen uit de wereld van verspaning leiden nagenoeg zonder uitzondering op weerstand. Ruud: “We zochten natuurlijk de samenwerking, dit soort innovatieve oplossingen moet uit de ketenintegratie voortkomen. We hoorden vaak: wat jullie willen, dat is onmogelijk!” De uitkomst van de gesprekken met de relatief traditionele wereld van verspaning waren vooralsnog teleurstellend. Dit leidde ertoe dat Ruud zijn, inmiddels fameuze, ‘verboden zin’ introduceerde. Ruud: “Die verboden zin luidt: we doen het zo, omdat we het altijd zo doen. Dat is dodelijk voor alle vormen van innovatie.” Het zorgde voor nog meer vastberadenheid bij de oprichters van Rodin Machining. Ruud: “Inkopers accepteerden dat je plaatwerk op een makkelijke manier kon inkopen en dat verspaning op een moeilijkere manier moest worden ingekocht. Dat je afhankelijk bent van een calculator die tijd voor je vrij moet maken. Als je drie mensen de vraag stelt: hoe lang is jouw operator met die opdracht bezig, dan krijg je drie verschillende antwoorden en dus ook drie verschillende prijzen die niet alleen gebaseerd zijn op kennis en kunde, maar ook op emotie. Als je dat automatiseert, dan krijg je één zekere uitkomst. Het door ons ontwikkelde calculatiemodel werkt op basis van artificial intelligence: dat werkt accuraat en snel.” 

Tekst loopt door onder afbeelding


(Foto: Marco van Ammers)

Spannend 

De eerste gesprekken met de belangrijkste toeleveranciers, machinefabrikant Mazak en automatiseringsbedrijf Fastems, verliepen soepel. Ruud: “We hebben ons idee aan hen voorgelegd: we willen een volledig gedigitaliseerde fabriek gaan bouwen met een minimale bezetting. Een spannende fase volgde, waarin we ons realiseerden dat de kans bestond dat we op ieder moment de conclusie zouden moeten trekken, dat het idee niet uitvoerbaar zou zijn.” Met Mazak en Fastems hadden de ondernemers zich verzekerd van twee betrouwbare partners. De derde belangrijke samenwerkingspartner volgde in de vorm van de financiële specialist: Rabobank. Arnoud Schoorl, Senior Accountmanager Grootzakelijk Industrie bij Rabobank: “Wij ondersteunen innovatieve, snelgroeiende bedrijven bij hun ambities en groei. Met onze financiële oplossingen helpen we ondernemers om hun innovatie verder te brengen, ook als er nog geen bewezen resultaten, betalende klanten of cash flow is. Het team van Rodin is een typisch voorbeeld van ondernemers die buiten de gebaande paden durven te stappen. Ook voor ons was hun idee nieuw: dus toen zij hun rapport aan ons overhandigden, ging bij ons direct intern een team specialisten aan de slag om een gedegen risicoanalyse te maken en de beste financiële oplossing te bieden voor de aanschaf van het machinepark en het bedrijfspand.”  

We wilden een volledig gedigitaliseerde fabriek gaan bouwen met een minimale bezetting

Vertrouwen 

Vanaf dat moment ging het snel. Gem, lachend: “Ik moet wel bekennen dat we, vóór we officieel groen licht kregen van de bank dat de financiering rond was, de machines al besteld hadden. Met een levertijd van ruim een jaar, konden we niet anders. We moesten de vaart erin houden. Maar het moment dat ook de bank je als ondernemer het vertrouwen geeft dat de markt dit concept gaat omarmen, is fantastisch.” Gem: “We hebben een autonome verspaningsfabriek neergezet en een online klantenportaal ontwikkeld waar je on demand en binnen een minuut een offerte ontvangt van het materiaal wat je nodig hebt. Dat is uniek in de wereld. Van CAD-tekening tot verspaand product: we calculeren, produceren en leveren snel en efficiënt.” Ruud vult aan: “Onze softwaremodellen zijn ontwikkeld op basis van digital twins en worden nu gevoed via real life data analyse. Robots in de cel beladen onze CNC-freesmachines en multi-task machines met materiaal, gereedschappen en opspanmiddelen. Ze zorgen niet alleen voor de palletbelading, maar ook voor het wisselen van gereedschappen.” 

Collectieve passie 

Constructiebedrijven, machinebouwers, carrosseriebouwers, meubelfabrikanten, scheepvaart, de automobiel- en de petrochemische industrie: de meest uiteenlopende opdrachtgevers kunnen terecht bij het allereerste bedrijf ter wereld waar innovatie op dit niveau wordt gebundeld in één productieproces. Ruud: “We hebben aan alle belangrijke pijlers gedacht, ook aan duurzaamheid en efficiency. We hebben zonnepanelen en onze machines draaien de hele dag, dus ook ‘s nachts. Al het materiaalafval wordt voor hergebruik afgevoerd. Verder gebruiken we een koelsmeermiddel gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen en zonder minerale oliën.”  

De officiële opening van de fabriek in oktober werd bijgewoond door groot aantal bezoekers en relaties uit Europa. Gem: “We hebben er nog wel even over nagedacht: kunnen we iedereen zomaar uitnodigen en binnen laten?” Ruud: “Maar met onze expertise en onze collectieve passie om dingen beter te maken, hebben we er alle vertrouwen in dat we onze voorsprong de komende jaren zullen weten te behouden en zelfs nog kunnen vergroten. In de toekomst zullen we stapsgewijs uitbreiden met nog meer bewerkingscentra. Dan zal ons state of the art machinepark hier in Opmeer 24/7 frezen en draaien op een volledig geautomatiseerde productiesite!” 

Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44
Afbeelding
Huis van het Werk reflecteert op de opbrengsten van het SLIM-programma Nieuws 19 dec 2023, 09:39
Afbeelding
De zakelijke evenementen van Ondernemend Dijk en Waard Nieuws 19 dec 2023, 09:36
Afbeelding
Geen verrassingen bij Middelbeek Autoverhuur en Autolease Nieuws 19 dec 2023, 09:34
Afbeelding
Hart van Noord-Holland topt 2023 af met drukbezocht netwerkevent Nieuws 19 dec 2023, 09:31
Afbeelding
Rodin Machining: Hightech in de polder Nieuws 19 dec 2023, 09:24
Afbeelding
Hallo2024! Dé nieuwjaarsreceptie van ondernemend Noord-Holland Noord Nieuws 19 dec 2023, 09:18

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen