“Soms denk ik ineens: Thomas is geschikt!” - Headhunter Bram Markusse over regionale werving en selectie

Algemeen
Bram Markusse RAM
Bram Markusse RAM (Foto: Ed van de Pol)

Recruitment is een kunst. Dat weet Bram Markusse, Headhunter en Partner to be bij Tijd Personeelsdiensten, als geen ander. Tijd PD bestaat uit een uitzendbureau voor tijdelijke klussen in de bouw, retail en logistiek en een tak voor werving en selectie van management- en hr-personeel. Bram is zelf vooral betrokken bij het laatstgenoemde gedeelte en legt uit hoe hij te werk gaat.

“Om de juiste persoon voor de functie te vinden, ben ik continu in gesprek met zowel de ondernemer (over de functie, verwachtingen, de cultuur van het bedrijf) als potentiële kandidaten. Soms maak ik verrassende koppelingen. Laatst was ik bij een onderneming over de vloer en toen viel ineens het kwartje. Ik maakte in mijn hoofd een match met Thomas, die ik twee maanden geleden ergens gesproken heb. Het is mijn taak om die twee partijen bij elkaar te brengen, en dat is het leukste wat er is,” vertelt Markusse. 

De kracht van regionaal werven
Vóór Bram bij Tijd PD kwam werken, was hij ook Headhunter, maar dan op landelijk niveau. “Daar zat ik niet helemaal op mijn plek. Het is veel lastiger - en minder leuk - om een geschikte kandidaat te vinden voor een bedrijf in bijvoorbeeld Groningen, omdat je je lokale netwerk dan niet kunt inzetten. Uiteindelijk brak dat me een beetje op. Toen kwam ik Ron Huiberts tegen op de golfclub en hij vroeg of ik interesse had om de werving- en selectie-afdeling op te zetten bij Tijd PD. Samen bewerken we nu de banenmarkt.” Regionaal werven en selecteren - dát is dus de strategie. “Door onze kennis over de onderneming en de persoonlijke connectie met kandidaten, kunnen we snel schakelen. Soms kom ik potentiële kandidaat in privésfeer tegen en met kennissen praat je gewoon een stuk makkelijker dan met wildvreemden. Daar ligt onze kracht.”

Daarnaast is Markusse ook altijd eerlijk als hij niet de juiste Headhunter is voor een bepaalde functie. “Als een bedrijf op zoek is naar een IT Manager, geef ik eerlijk aan dat ik daar geen verstand van heb. Ik kan niet schakelen met een kandidaat over skills als ik geen verstand heb van het werkveld. Kortom: wij durven ‘nee’ te zeggen als we geen affiniteit hebben met de branche. Die eerlijkheid waarderen opdrachtgevers enorm.” 

Netwerken op de golfbaan
De beste netwerkmomenten ontstaan wat Bram betreft op de golfbaan. Jaarlijks organiseert Ondernemend Regio Alkmaar samen met Tijd PD de Bedrijvengolfcompetitie, om ondernemers met elkaar in contact te brengen. “Het klinkt ouderwets, maar netwerken op de golfbaan werpt écht zijn vruchten af. Het was vroeger een beetje stoffig en formeel, maar golfen wordt ook onder jonge mensen steeds populairder. Het mooie aan een flight is dat je met een groepje mensen een flinke ronde loopt. Je brengt minimaal twee uur samen door en er is dus genoeg tijd om elkaar uitgebreid te spreken. Bij een netwerkevenement zijn die contactmomenten veel vluchtiger.“

Tekst: Robin Pusch
Fotografie: Ed van de Pol

Met een symbolische druk op de knop werd op maandag 30 oktober officieel het voorstel van Noord-Holland Noord voor een Regio Deal met het Rijk ingediend.
Regiodeal levert miljoenen op voor Noord-Holland Noord Nieuws 12 feb, 11:00
Hoe houden we de stad bereikbaar? De gemeente vraag inwoners en bedrijven om mee te denken.
Hoe houden we de stad bereikbaar? Nieuws 5 feb, 15:33
Han Kirchhoff (rechts) is de nieuwe voorzitter van de juniorkamer en volgt Lars Cramer op.
Wisseling van de wacht: JCI Alkmaar heeft nieuwe voorzitter Nieuws 1 feb, 14:38
Afbeelding
Eén brok energie op Hallo 2024! Nieuws 9 jan 2024, 16:45
Afbeelding
Hallo 2024! in beeld FOTO'S 9 jan 2024, 14:22
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage mooie kans voor lokale bedrijven Nieuws 19 dec 2023, 10:48
Afbeelding
Glanzende carrière bij Alcmaria Schoonmaakbedrijf Nieuws 19 dec 2023, 10:44
Afbeelding
Van watertoren naar een kantoor vol techniek en charme voor CLAFIS Ingenieus Nieuws 19 dec 2023, 10:34
Afbeelding
'Verbeteringen aan de Alkmaarse ringweg zijn nodig om in de toekomst nog van A naar B te kunnen' Nieuws 19 dec 2023, 10:28
Afbeelding
VLIEG Bedrijfsmakelaars: “Mensenkennis is belangrijk in dit vak". Nieuws 19 dec 2023, 10:14
Afbeelding
BlockzApps ontwikkelt nieuw content management systeem. Nieuws 19 dec 2023, 09:58
Afbeelding
Sluit je aan bij de no-nonsense autoverhuurder van Nederland Nieuws 19 dec 2023, 09:56
Afbeelding
Dekkerautogroep: Na sleuteloverdracht direct aan het werk Nieuws 19 dec 2023, 09:44

Lees nu de laatste editie van jouw lokale Nieuwsblad

Meest gelezen